Povestea femeii de 101 ani care încă muncește 8 ore pe zi și conduce mașina. Secretul longevității: "Chiar nu observ că sunt mai în vârstă"

Jayne Burns, în vârstă de 101 ani, încă lucrează un program de 8 ore pe zi și își conduce singură mașina. Femeia are o serie de sfaturi simple pentru o viață lungă

La 101 ani, Jayne Burns încă lucrează de la 9 la 5.

La zeci de ani după ce majoritatea oamenilor ies la pensie, ea alege să lucreze în continuare și de 25 de ani este angajată la un magazin Joann din Mason, Ohio, unde taie țesături. Burns lucrează cu jumătate de normă și spune că acesta este unul dintre secretele longevității sale.

"Trebuie să continui să te miști și să nu stai toată ziua în casă", a declarat Jayne Burns, care s-a născut în 1922, pentru TODAY.com.

"Pur și simplu îmi place să lucrez și îmi place să lucrez cu oamenii".


Femeia de 101 ani încă mai conduce o mașină și se alătură altor navetiști pe șosea dimineața pentru a ajunge la serviciu. În "zilele liniștite", naveta ei durează 20 de minute, spune ea.

Programul ei la magazin se schimbă, dar o săptămână poate implica, de exemplu, trei zile de lucru de la 9.00 la 17.00.

Slujba necesită o vedere bună și o anumită forță fizică pentru a manipula baloturile de țesături, dar Burns spune că nu are nicio problemă cu ele, cu excepția țesăturilor grele de vinil.

 

Locuiește în suburbia Cincinnati, Ohio, împreună cu fiica ei, care a lucrat și ea la magazin cu jumătate de normă și tot ea este cea care și-a ajutat mama să se angajeze, în anii 1990, după ce soțul lui Burns a murit.

"Eram pasionată de țesături, așa că managerul m-a întrebat dacă vreau să lucrez. Am început să lucrez cu el, mi-a plăcut și am rămas acolo", își amintește centenara.

Ea a fost contabilă în cariera sa anterioară și s-a retras "din când în când", dar niciodată nu a acceptat pe deplin pensionarea. Când a fost întrebată dacă are nevoie să lucreze din punct de vedere financiar sau dacă este doar ceva ce îi place să facă, Burns spune că este puțin din ambele.

Iată lecțiile ei simple despre longevitate:

Nu totul ține doar de genele bune

A trăi o viață extrem de lungă și sănătoasă poate părea că necesită câștigarea unei loterii genetice, dar longevitatea nu se regăsește în familia lui Burns. Mama ei a murit de un anevrism la 40 de ani, iar tatăl ei a murit la 65 de ani.

"Așa că nu știu ce este, dar eu sunt încă aici", spune Burns. "Mi-aș dori să știu ce este".

Cât de mult trăiesc oamenii depinde în proporție de 20% de genetica lor și 80% de stilul de viață și de noroc, a declarat Andrew Steele, un om de știință britanic și autor al cărții "Ageless: The New Science of Getting Older Without Getting Old", a declarat anterior pentru TODAY.com.

 

Mănâncă totul cu moderație

Burns mănâncă cam tot ce vrea, inclusiv carne, șuncă și unt. Obișnuia să fie atentă la consumul de zahăr, dar nu mai este cazul. "Îmi plac prea mult dulciurile", spune ea. Ciocolata cu lapte este una dintre preferatele sale.

Obișnuia să bea și alcool ocazional când ea și soțul ei ieșeau în oraș seara. Nu a fumat niciodată.

Activitatea, cheia longevității


"Am fost mereu activă toată viața mea, făcând lucruri. Deci cred că asta a ajutat mai mult decât orice", spune Burns când este întrebată ce face pentru a se menține sănătoasă.

Ea juca bowling, juca golf și făcea exerciții fizice în mod regulat. Pentru cea de-a 101-a aniversare, a sărbătorit ieșind la restaurant cu cele două fiice ale sale și participând la întâlniri cu colegii de serviciu.  


Nu vă lăsați doborât de o problemă de sănătate

Burns este o supraviețuitoare a cancerului. A fost diagnosticată cu cancer de colon în 1995 și a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se extirpa o parte din colon. Medicii l-au depistat la timp, așa că nu a fost nevoită să facă chimioterapie, spune ea.


Cea mai mare problemă de sănătate, la 101 ani, este artrita la mâini și genunchi.

"Chiar nu observ că sunt mai bătrână", notează ea, adăugând că este o optimistă. "Doar că nu mă mai pot deplasa la fel de mult".


Aveți grijă de pielea și de corpul dumneavoastră


Burns încă se bucură de o rutină de înfrumusețare.

"Folosesc o cremă hidratantă și machiaj. M-am gândit că am făcut-o toată viața mea, așa că nu mă voi opri acum", spune ea.

Pentru ca fața ei să nu îmbătrânească prematur, nu a folosit niciodată săpun pe față când era mai tânără. În ultimii ani, a renunțat la această regulă.

 

Căutați prieteni peste tot

Femeia spune că sfatul ei de top pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă este să se bucure să fie în preajma oamenilor. Și-a făcut prieteni la locul de muncă, iar o colegă cu multe decenii mai tânără a introdus-o în TikTok. Cei doi au apărut împreună în videoclipuri, inclusiv unul cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a lui Burns, anul trecut.

Burns a declarat pentru CNBC că cele mai bune locuri de muncă ale ei au avut întotdeauna un lucru în comun: colegi de muncă drăguți.

"Pur și simplu îmi place să fiu în preajma altor oameni", spune Burns. "Cei mai mulți dintre ei sunt foarte prietenoși".Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 09 aug 2023, 14:51 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience