Pizza, alimentul care ne SCURTEAZĂ viața. Care e ingredientul dăunător. 3 sfaturi sănătoase când o mănânci

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Damian Barczak
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Damian Barczak

Care este alimentul care ne scurtează viața. Iată câteva sfaturi sănătoase când îl mănânci.

Pizza este sănătoasă și nu prea, de aceea a fost introdusă se specialiști pe lista alimentelor care ne scurtează viața.

În funcție de tipul de crustă, de cantitatea de brânză și de toppingurile folosite, pizza poate fi de la un nivel nutrițional decent până la un dezastru alimentar.

Chiar și pizzele sănătoase livrează o cantitate bună de sodiu din sosul de roșii și brânză, așa că, dacă vă urmăriți aportul de sare, ar trebui să mâncați cu prudență. Desigur, contează și mărimea feliei și numărul de felii pe care le mâncați.

Printre argumentele pro pizza se numără faptul că oferă calciu din brânză și licopenul din roșii, care luptă împotriva bolilor. Iar crusta de pizza făcută cu făină integrală de grâu (inclusiv făină albă integrală de grâu) este mai sănătoasă decât crusta albă obișnuită, deoarece oferă cereale integrale și fibre și este digerată mai lent decât cerealele rafinate.

Dar ceea ce puneți pe pizza poate avea un impact semnificativ asupra valorii nutriționale a acesteia. Toppinguri precum pepperoni, cârnați și brânză suplimentară pot crește grăsimile saturate, sodiul și caloriile, în timp ce feliile făcute cu cruste mai subțiri și acoperite cu legume tind să aibă un număr mai mic de calorii, grăsimi saturate și sodiu.

De exemplu, o felie mare de pizza are 240 de calorii, 4 grame de grăsimi saturate și 710 miligrame de sodiu. Dar o felie mare de pizza cu pepperoni, cârnați, șuncă, carne de porc și vită are 480 de calorii, 10 grame de grăsimi saturate și 1.180 miligrame de sodiu.

Pizza congelată poate fi o cină convenabilă, dar poate varia în ceea ce privește ingredientele și valoarea nutritivă, în special în ceea ce privește numărul de sodiu, așa că este important să citiți cu atenție etichetele (unele conțin și mici cantități de grăsimi trans). Sunt disponibile pizza fără lapte și fără gluten, dar, ca și în cazul omologilor lor tradiționali, aspectul lor sănătos variază.

Când vine vorba de copii și pizza, un studiu recent a concluzionat că consumul de pizza în rândul copiilor și adolescenților a fost asociat cu un aport zilnic mai mare de calorii și cu un aport mai mare de grăsimi saturate și sodiu. Studiul a constatat, de asemenea, că pizza consumată ca gustare sau din restaurantele fast-food a avut cel mai mare impact negativ asupra aportului caloric.

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel