Patru motive pentru care câinii zgârie patul înainte de a adormi. Ce încearcă să-ți transmită prietenul tău necuvântător

Data publicării:

Ați observat cum cățelul dumneavoastră se învârte, zgârie patul și pare că încearcă să sape o groapă în saltea de fiecare dată când merge la culcare? Iată explicația. 

Mulți câini se bucură de o viață lipsită de griji alături de oameni care îi iubesc și au grijă de nevoile lor. Ei au un program de mâncare stabilit, dorm ori de câte ori se simt obosiți, primesc îmbrățișări nelimitate și sunt iubiți indiferent de ceea ce fac. Cea mai mare parte a zilei o petrec dormind, deoarece 12 până la 15 ore de somn sunt necesare pentru sănătatea pe termen lung a unui câine.

Dar i-ați privit vreodată în timp ce dorm și v-ați întrebat de ce se răsucesc atât de mult sau de ce își zcârie culcușul înainte de a adormi? Deși pare drăguț din punctul tău de vedere, nu este întotdeauna plăcut pentru caninul tău. De ce își zgârie câinii patul?

Acest ghid va acoperi de ce animalul tău de companie se mișcă atât de mult în pat, de ce zgârie patul în acest proces și ce poți face pentru a-l ajuta să aibă un somn mai bun., potrivit Thedogsnob.

 

De ce își zgârie câinii culcușul? 

1. Își marchează teritoriul

Câinii sunt creaturi care adoră să-și marcheze teritoriul. Ei își râcâie paturile  din același motiv pentru care fac pipi pe un hidrant de incendiu atunci când îi scoți la plimbare. Scopul lor este de a-i face pe ceilalți să știe că un lucru sau un teritoriu le aparține.

Veți vedea acest comportament zilnic dacă aveți mai mult de un animal de companie în casă. Este valabil mai ales dacă dețineți câini și pisici, pentru că nu se înțeleg întotdeauna. 

Cum își pot da seama ceilalți câini dacă un teritoriu este marcat? Câinii poartă glande olfactive pe mai multe părți ale corpului, inclusiv pe labe, zona genitală și pomeți. Fiecare glandă eliberează un feromon detectabil doar cu ajutorul simțurilor olfactive ale caninilor. Așadar, acum știi de ce câinele tău devine obsedat de jucăriile și pernele sale, dar refuză să le împartă cu alții. 

 

 

2. Este instinctul lor natural

Înainte de a fi domesticiți de oameni, supraviețuirea în sălbăticie era dură pentru câini, iar aceștia aveau nevoie de toate instinctele pentru a rămâne în viață. Cel mai eficient mod în care își puteau ascunde poziția sau găsi un loc unde să doarmă era să sape straturi de pământ, iarbă și bucăți de lemn. Cu aceste trei ingrediente, ei își creau un loc cald pentru a dormi. 

În ciuda faptului că nu mai au nevoie de acest instinct, ei încă îl posedă, deoarece a fost transmis de strămoșii lor timp de multe generații. Veți vedea câinele dumneavoastră săpând sau zgâriind podeaua în două cazuri. Primul este după ce își face nevoile pentru a-și acoperi excrementele  cu pământ. Ei vor folosi acest loc de fiecare dată când îi scoateți afară pentru a-și face nevoile.

Al doilea caz este atunci când o femelă canină își face cuibul, iar instinctele sale naturale intră în acțiune. Cuibăritul este momentul în care o femelă de câine se pregătește pentru naștere și începe să își planifice spațiul de locuit. În sălbăticie, acestea ar săpa găuri pentru a crea mici șanțuri, astfel încât puii lor să se simtă în siguranță înăuntru. Femela de câine se va scărpina toată noaptea înainte de a primi nou-născuții în viața sa. 

 

3. Se simt stresați

Câinii își zgârie patul pentru a se liniști atunci când se simt anxioși sau temători, deoarece îi ajută să se liniștească. Este posibil ca patrupedul  tău să se simtă astfel pentru că nu îl scoți la plimbare. Alte surse de stres ar putea fi zgomotele puternice de la furtuni sau modelele de somn teribile care îi țin treji toată noaptea.


4. A devenit un obicei care creează dependență

Câinii sunt ca și noi când vine vorba de obiceiuri. Cei mai mulți dintre ei capătă acest obicei de când sunt pui, deoarece au observat că mama lor sau un alt animal din casă face acest lucru. În acest moment, zgârierea patului lor este o a doua natură și o fac indiferent de starea lor de spirit. 

 


Cum să vă opriți câinele să mai „sape” în saltea

Zgârieturile nu reprezintă de obicei o problemă decât dacă caninul dvs. începe să spargă lucruri în casă. Din păcate, unii câini nu țintesc doar paturile lor și se iau în schimb de podelele din lemn și de mobilierul dumneavoastră. O soluție rapidă și ușoară la această problemă este să rugați veterinarul să-i taie unghiile.

Dacă îi place doar să își zgârie patul, există pe piață o mulțime de paturi pentru câini pe care aceștia nu le pot deteriora cu unghiile lor. Există, de asemenea, pături rezistente. Aceasta nu va opri obiceiul, dar îi va ține departe de obiectele de valoare din casa dvs. 

Un ultim sfat este să mergeți la un magazin pentru animale de companie și să cumpărați jucării destinate cățeilor, cum ar fi ursuleți de pluș și mingi mari. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel