Nu arunca pâinea uscată de la masa de Paște! Chef Joseph Hadad te învață ce să gătești cu pâinea veche

Data publicării:

Chef Joseph Hadad a dezvăluit câteva variante excelente pe care trebuie să le încerci, în cazul în care ți-a rămas pâine prea multă de la masa de Paște.

În fiecare an de sărbători românii obișnuiesc să pregătească fel de fel de mese îmbelșugate și să cumpere mai multe alimente decât este necesar. În acest sens, foarte multe dintre ele ajung cel mai probabil în coșurile de gunoi, fiind, astfel, extrem de multă risipă alimentară. În acest sens, chef Jospeh Hadad a oferit câteva idei pe care trebuie să le știi neapărat cu privire la reutilizarea pâinii, în cazul în care ți-a rămas prea multă neconsumată de la masa festivă.

„Se apropie o serie de mese îmbelșugate pentru care, cu siguranță, veți cumpăra multă pâine. Și, uneori, este posibil ca din această pâine, să și rămână destul de multă. Ce facem cu ea, că parcă nu ne mai place uscată? V-am pregătit în cele ce urmează o serie de idei de refolosire a pâinii, ca să nu o aruncați.

Primul pas, cât este încă proaspătă, este să o congelați. Iar cea mai bună variantă este să o congelați feliată, astfel încât să scoateți câte o felie, două, atunci când aveți nevoie. Și chiar dacă a apucat să se învechească, tot o puteți congela pentru a o folosi mai târziu în celelalte variante despre care vă voi vorbi.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal. 

Te-ar putea interesa și: Amintirea din copilărie legată de Paște pe care nu o poate uita Teo Trandafir: „Mi se părea fascinant”

Cum poți reutiliza pâinea uscată

Așadar, o sugestie extraordinară pe care o oferă Joseph Hadad este transformarea pâinii uscate în pesmet, ori chiar în crutoane, în cazul în care pentru următoarele zile îți propui să introduci în meniul tău o supă sau o ciorbă delicioasă. Totodată, cu ajutorul feliilor de pâine rămase neconsumate mai poți obține și niște bruschette delicioase, pe care le poți personaliza după bunul plac.

„Primele două modalități la îndemâna oricui de a folosi pâinea veche sunt de a o transforma în crutoane sau în pesmet. Pentru crutoane puteți să o tăiați cubulețe și să le folosiți pe loc sau să le puneți la congelator. Iar pentru un gust mai complex, puteți să le trageți în tigaie cu puțin ulei de măsline și ceva condimente sau ierburi aromatice. Iar pentru pesmet, este suficient să puneți pâine bine uscată într-un robot și să o măcinați până devine o făină mai grunjoasă.

Pentru bruschette pâinea proaspătă se mai coace puțin, pe tigaie sau grătar ca să devină crocantă. Dar dacă pâinea voastră deja s-a uscat, este cu atât mai simplu. Așa că nu ezitați să faceți cu feliile rămase de la sărbători bruschette oricât de creative vreți sau clasicele stropite cu ulei de măsline și frecate cu usturoi și/sau bucăți de roșii peste care să adăugați fie alte roșii, fie diverse topping-uri.”, a mai spus acesta. 

VEZI și: Preparatul atipic pe care AMME îl mănâncă de Paște: „Îmi place indiferent de zi”. Tradiția pe care o respectă în fiecare an

Feluri de mâncare celebre cu pâine uscată

Dacă îți dorești, totuși, ceva mai complex față de variantele de mai sus, atunci celebrul bucătar chef îți oferă câteva variante de delicatese din jurul lumii, care au ca ingredient de bază pâine rămasă uscată de la masa festivă. În funcție de propriile preferințe, dar și de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a-l petrece în bucătărie, poți oricând să încerci una dintre variantele de mai jos.

„Bucătăriile lumii au avut grijă să nu arunce pâinea veche, ci să o refolosească, creând astfel feluri de mâncare ce au devenit celebre. Deci vă recomand să profitați de ele, fie că vorbim de salata fatoush, din Orientul Mijlociu, care refolosește lipia uscată, sau de salata italiană panzanella, în care se pun bucăți de pâine uscată pe post de crutoane consistente, sau supa rece gazpacho, din Spania, care este îngroșată cu pâine uscată, și chiar feliile de baghetă uscate, cu brânză pusă la gratinat, pe care le punem deasupra bolurilor cu supă de ceapă franțuzească.

Puteți folosi bucățile de pâine uscată într-un quiche reinterpretat. Amestecați smântână cu ouă bătute și ce fel de brânză vreți, eventual și alte ingrediente, după plac, cum ar fi somon afumat, ciuperci, sparanghel, etc, și turnați într-o tavă unsă (cu unt sau ulei) în care ați împrăștiat bucățile de pâine. Dați la cuptor până se încheagă crema.”, mai spune acesta.

Citește și: Andreea Tonciu, Paște departe de casă: „Tradițiile sunt vechi. Crezi că mai e ca pe vremea mea?” Unde petrece bruneta / video



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel