Chef Foa: „A lua masa în oraș nu este doar despre a mânca”. Noua realitate în domeniul ospitalității: cum a influențat pandemia preferințele gastronomice ale românilor

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Chef Foa, jurat în emisiunea Masterchef România, explică, în exclusivitate pentru Spectacola, cum arată noua realitate din domeniul ospitalității, dar și cum a influențat pandemia gusturile românilor.

Florin Scripcă (Chef Foa) este unul dintre cei mai apreciați chefi din România. Un adevărat artist în bucătărie, Chef Foa urmează să decidă, alături de Chef Hadad și Chef Dumitrescu, cine va fi următorul Masterchef România. 

 

SPECTACOLA: Traversăm de multă vreme o perioadă delicată. Sunt aproape 2 ani de când mersul fizic la restaurant a fost poate mai complicat uneori, dar cu siguranță serviciul de livrare la domiciliu a început să fie o activitate firească pentru mulți români. Cum consideri că s-au schimbat gusturile și obiceiurile românilor în perioada pandemiei?

CHEF FOA: Într-adevăr, restaurantele s-au orientat spre livrările la domiciliu, însă asta nu este mereu o soluție viabilă pentru business. Pentru lanțul de resturante fast-casual de care mă ocup, vânzările online, prin agregatori, nu aveau cum să compenseze pierderile, având în vedere că suntem un business gândit pentru volume foarte mari. A fost doar o soluție pentru a rămâne activi în mintea clienților.  
Cei care obișnuiau să ne treacă pragul au continuat să comande produsele pe care le știau deja din restaurantele noastre, însă mâncarea gătită și servită imediat este mult mai savuroasă decât una care călătorește într-o cutie. Lucru firesc, de altfel, căci a lua masa în oraș nu este doar despre a mânca, este o experiență completă pentru toate simțurile. 
Cu siguranță, cei pasionați de gătit și-au ascuțit abilitățile în această perioadă, căci au gătit mai mult acasă. Însă cei care nu au această pasiune sau nu au timpul necesar să se ocupe de ea s-au reorientat spre diferite soluții, iar acum ușor-ușor își pot relua chiar și vechile obiceiuri de a merge în restaurante.
Gusturile nu s-au schimbat major în această perioadă, spun asta prin prisma experienței din restaurantele noastre. Observ, totuși, mai multă atenție legată de ingrediente – să fie mai sănătoase, de calitate – ceea ce pentru mine este o bucurie. 

SPECTACOLA:  Pe de altă parte, cum a influențat pandemia partea de servicii din domeniul ospitalității? Ce soluții au găsit restaurantele pentru a rămâne în piață și pentru a atrage clienții?

CHEF FOA: A fost și este, în continuare, o perioadă care ne-a forțat pe toți să ne reinventăm, să găsim soluții creative pentru a supraviețui, dar fără să ne uităm valorile. Dar, cum ziceam și mai sus, parteneriatele cu agregatori au fost unul dintre elementele care ne-au ajutat să rămânem activi, mai ales în perioarele de lockdown total, atât pentru cei din echipă, cât și pentru clienți. Cei care ne știau, ne-au căutat și s-au bucurat să ne găsească pe aplicații, iar alții ne-au descoperit și au rămas clienții noștri.
Schimbările operaționale pe care a trebuit să le facem – mă refer la distanțare, modalități noi de prezentare a preparatelor – nu au fost pentru a atrage clienții, ci mai degrabă pentru a le garanta că sunt în siguranță și a-i face să se simtă bine chiar și în acest context nou pentru noi toți.
Însă chiar și cu toate aceste schimbări, am încercat să rămânem cât mai aproape de normalul cu care erau obișnuiți clienții deja fideli. 


SPECTACOLA:  Nebunia de la începutul pandemiei, cu teama de a nu mai găsi făină și drojdie, a transformat multe persoane în bucătari. Unii au început să experimenteze tot felul de rețete, altii, mai mai puțin îndemânatici, se ocupă să aleagă meniul perfect din sutele puse la dispoziție de restaurante pentru livrare. După părerea ta, ca expert, care este rețeta pentru „burtă plină” și portofel plin? Poate încercarea de a găti anumite preparate mai sofisticate să ne coste mai mult decât dacă le-am comanda? 

CHEF FOA: Nu există o rețetă pentru burtă plină și portofel plin. Dacă burta e plină cu ingrediente de calitate, portofelul scade în greutate. În funcție de buget, în funcție de preferințe și abilități, poți să-ți umpli burta. Dacă ai buget, poți să-ți iei ingrediente de calitate, dacă ai abilități să gătești ingredientele, poți să faci un preparat foarte bun și să îți satisfaci papilele gustative. Iar dacă ai doar abilități în ale internetului, poți să-ți comanzi liniștit ceva. Industria trebuie să funcționeze în continuare și oamenii trebuie să gătească – de plăcere, de nevoie, acasă sau ca job. 


SPECTACOLA: Există preparate simple, dar de efect, care ar putea fi gătite, să spunem, și de persoane mai puțin talentate în bucătărie?

CHEF FOA: Mâncarea simplă e mai greu de obținut, pentru că simplu și de efect înseamnă o muncă elaborată în spate. Acasă, totul poate fi de efect, căci faci lucrurile cu mâinile tale și, dacă ai ingrediente pe care tu le îndrăgești și știi să le pui în evidență, nu ai cum să dai greș.
Paste cu trufe, lobster cu mango – orice ți-ar trece prin cap, nu există combinații interzise, există combinații de bun gust și, indiferent pe cei pui mâna, dacă implicarea e cea potrivită, iese un preparat de efect. Poți să faci ceva senzație doar cu pătrunjel, pâine și slănină.  


SPECTACOLA: Tu esti chef, astfel că preparatele tale nu intră neaparat în categoria „mâncatului de foame”, ci mai degrabă a experiențelor. Care sunt senzațiile prin care poate trece o persoană în momentul în care degustă un astfel de preparat?

CHEF FOA: Senzațiile experimentate atunci când deguști un preparat destinat să-ți gâdile papilele gustative sunt destul de variate. De la texturi care generează senzații la gusturi care declanșează o amintire personală, sunt tot soiul de lucruri care pot stimula simțurile, dar în final surpriza câștigă această competiție: surpriza bunului gust, a calității și a tehnicii puse în mâncarea pregătită. 


SPECTACOLA:  Care sunt așteptările tale legate de Masterchef și cum ar trebui să arate (și să gătească) următorul Masterchef?

CHEF FOA: Aș vrea să fie un concurs plin de concurenți foarte pasionați, care vor să se folosească de platforma Masterchef – imensă, de altfel – pentru a se pune pe hartă. 
Dacă îți place bucătăria, iubești să gătești, atunci Masterchef e șansa ta să spui și să arăți lumii cât ești de pasionat. Și câte ești dispus să pui în joc pentru asta, căci e nevoie de voință de fier și de sacrificii, dar și de multă creativitate și spontaneitate. 
Următorul Masterchef trebuie să-și dorească în primul rând să fie acolo unde e, adică în acest concurs. Și dacă își dorește cu adevărat asta, să facă tot ce îi stă în putință, să-și dea silința și să-și pună la bătaie toate calitățile, skillurile și talentele, astfel încât, în cele din urmă, noi să-l alegem pe el. 


SPECTACOLA:  Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă o persoană care visează să ajungă Chef?

CHEF FOA: Să gătească cu dragoste, curiozitate și fără orgoliu. Mâncarea este despre a trezi bucurie în cei pentru care o prepari, familie, prieteni, clienți, nu despre a demonstra ceva.  
Dar, ca să ajungi Chef, trebuie să treacă niște ani de experiență în care să se reflecte pasiunea ta pentru gătit și pentru această meseria. Ajungi să ai responsabilități – de la echipa pe care o conduci, până la clienții pentru care tu ești imaginea bucătăriei -, dar când faci cu pasiune ceea ce faci, totul devine o joacă și o bucurie. 

 


SPECTACOLA: Cât de anevoios este drumul spre performanță în acest domeniu? Și cum a fost pentru tine acest drum? 

CHEF FOA: Am avut norocul să fiu ghidat din primii ani de oameni care m-au inspirat și de la care am putut fura meserie. Bucătăria nu se învață de pe YouTube, ci lângă plita încinsă, grătarul care sfârâie, tocătoarele pe care se bate continuu. În zumzetul ăla te dezvolți și tu, ca viitor bucătar. 
Drumul devine anevoios, dacă nu ai suficientă pasiune. Orice provocare este o modalitate de a deveni mai creativ, de a învăța ceva nou. Și când la mijloc e mai multă pasiune decât obligație de a face ceva, atunci totul pare mai ușor. 


SPECTACOLA: Cum ți-ai dat seama că vrei să lucrezi în acest domeniu?

CHEF FOA: În casa mea se gătește de când mă știu. Iar mama, gospodina supremă, nu ne-a scos la restaurant, dar făcea ea totul, ca pentru propriul restaurant. Era un ritual – găteam împreună, iar jobul meu era să fac piața. Pentru mine era o plăcere să merg acolo – mă bucuram de mirosul florilor, al legumelor, de zarva de acolo… incredibil. Și uite așa s-a luat microbul. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel