Motivul REAL pentru care te simți obosit după un pui de somn. De ce este bine să bei cafea înainte de a te pune în pat

Data publicării:
Somn, foto Unsplash/ Damir Spanic
Descriere foto: Somn, foto Unsplash/ Damir Spanic

Somnul de prânz nu este doar pentru copii. Pentru mulți oameni, somnul poate avea un surplus de beneficii, cum ar fi ameliorarea stresului, creșterea creativității și a memoriei și îmbunătățirea stării de spirit, a concentrării și a performanței fizice. 

De fapt, o cercetare publicată în revista Heart sugerează că persoanele care trag un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână pot avea un risc mai mic de atac de cord.


Dar să fim sinceri, cei mai mulți dintre noi nu dormim cu intenția de a ne proteja inima. Mulți dintre noi doar dormim pentru că suntem obosiți și vrem să ne trezim cu un sentiment de revigorare și energie. 


Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Uneori, ne putem trezi după un pui de somn mai amețiți decât înainte. Expertul certificat în somn Martin Reed spune pentru Insider că acest lucru se numește inerție a somnului și că există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a o preveni.

 

Ce este inerția somnului?


Primul nostru instinct ar fi să credem că, cu cât somnul nostru este mai lung, cu atât ne vom simți mai odihniți, dar nu este neapărat așa. Cu cât dormiți mai mult, cu atât este mai probabil să intrați într-un stadiu de somn profund, iar trezirea în mijlocul somnului profund vă poate face să vă simțiți și mai obosiți decât erați înainte. 


Din acest motiv, Martin Reed sugerează să vă limitați siestele la 20-30 de minute, savurând puțină cofeină chiar înainte de somn. Imediat după ce vă treziți este indiciat să vă clătiți cu apă rece pe față și să vă expuneți la lumină naturală, potrivit Clinical Neurophysiology.

 

Potrivit experților de la Sleep.org, cel mai bine este să tragi un pui de somn după-amiaza, între orele 12:30 și 14:00. Cercetările arată că în aceste ore este cel mai probabil ca somnolența să se instaleze, adesea influențată în parte de senzația de sațietate pe care o simțim după un prânz copios. În plus, este posibil ca biologia noastră să ne spună că este timpul să ne odihnim. Ritmul circadian natural al organismului nostru ne face să ne simțim cel mai somnoroși în două puncte ale ciclului somn-veghe de 24 de ore - primul fiind la mijlocul nopții și al doilea în jurul prânzului. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel