Mit sau adevăr: Aerul condiționat te poate îmbolnăvi? Iată ce spun medicii

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Alessandro Zanatta
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Alessandro Zanatta

Este vară, ceea ce înseamnă că temperaturile cresc și că încercăm cu toții să ne păstrăm calmul. Unii oameni folosesc ventilatoare pentru a se răcori, dar alți oameni au luxul de a avea aer condiționat în casă. Hotelurile au adesea și ele aer condiționat, la fel ca și mașinile și multe magazine și birouri. Dar, uneori, după ce am petrecut mult timp într-o cameră cu aer condiționat, ajungem să răcim. Întrebarea este: chiar te îmbolnăvește aerul condiționat? Răspunsul vă va surprinde.

Aerul condiționat este sănătos

S-ar putea să nu vă așteptați la asta, dar răspunsul este nu. Aerul rece care iese din aparatul de aer condiționat nu vă poate îmbolnăvi. Aparatul electronic se poate asigura, însă, că vă îmbolnăviți mai repede. Așadar, cum funcționează acest lucru? Aparatul de aer condiționat aspiră aerul cald din exterior în interior și apoi suflă aer rece în cameră după ce trece prin clapetă. Aerul cald se condensează pe clapetă, după care aerul uscat și rece este suflat din ea, în cameră. În plus, aerul condiționat filtrează aerul cald care intră în unitate. Din acest motiv, polenul și alte substanțe poluante sunt ținute la distanță.

Sună destul de sănătos, dar atunci cum se poate ca aparatele de aer condiționat să te îmbolnăvească mai repede? 

Întreținere proastă

Deci, am stabilit că unitățile de aer condiționat care curăță aerul în mod corespunzător sunt de fapt destul de sănătoase. Cercetările efectuate de Universitatea Yale au arătat chiar că utilizarea aerului condiționat poate reduce problemele cardiace. Cu toate acestea, există cu siguranță și părți negative ale aerului condiționat. Unitățile care nu au fost întreținute corespunzător vor sfârși cu filtre înfundate. Din cauza mediului umed, ajunge la dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor, ceea ce poate duce la riscuri pentru sănătate. Atunci când aerul care iese din aerul condiționat este de proastă calitate, vă puteți alege cu răceală, dureri de gât, simptome de gripă, ochi înlăcrimați și căi respiratorii iritate. Pacienții cu astm pot avea, de asemenea, probleme de respirație.

Aer cald și rece

Medicul generalist olandez Job Nievaart explică faptul că acest lucru depinde în mare parte de faptul dacă purtați deja cu dumneavoastră un virus sau o bacterie în momentul în care intrați într-o cameră cu aer condiționat. "Aerul condiționat nu te poate îmbolnăvi. Dar dacă sunteți deja purtător de ceva, cum ar fi o răceală, de exemplu, atunci virusul se poate răspândi mai repede din cauza răcelii. Același lucru este valabil și pentru momentul în care treceți dintr-o cameră răcită în aerul cald de afară. Nu vă va da răceală decât dacă sunteți deja purtător al unui virus sau al unei bacterii. În acest caz, vă puteți îmbolnăvi mai repede", explică medicul de familie, potrivit .tips-and-tricks.co

Citește și: Nu aveți aer condiționat? Veți rezista căldurii din mașină cu aceste sfaturi

De ce nu e bine să dormi cu ventilatorul pornit. Avertismentul experților



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel