Medicul care l-a operat pe Cătălin Măruță explică ce presupune intervenția chirurgicală pentru ruptura de ligamente încrucișate, dar și care sunt șansele de recuperare

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Ion Bogdan Codorean și Cătălin Măruță, foto Facebook
Descriere foto: Dr. Ion Bogdan Codorean și Cătălin Măruță, foto Facebook

Cătălin Măruță a fost supus unei intervenții chirurgicale, după ce a suferit o ruptură de ligamente încrucișate. Prezentatorul TV a fost operat de către chirurgul ortoped Ion Bogdan Codorean.

 

Cătălin Măruță a ajuns pe masa de operație, săptămâna trecută, în urma unei rupturi de ligamente încrucișate. 

„Eu m-am operat joi, pe 12 ianuarie, pe 13 ianuarie am plecat acasă, și acum port orteza asta, pentru că trebuie să îmi țină piciorul drept. Mi-au schimbat și al doilea pansament, îmi simt piciorul destul de bine, pentru că sunt serios în ceea ce privește recuperarea, am învățat să cobor și scările, și domnul doctor zicea că trebuie să vin la pansat vineri, după care mai durează două săptămâni să îmi scot firele”, a dezvăluit Cătălin Măruță, chiar din cabinetul medicului.

VEZI ȘI: Primele imagini cu Cătălin Măruță în cârje, după ce a fost externat: „În câțiva ani nu aș mai fi putut să alerg sau să merg cu bicicleta”


Dr. Ion Bogdan Codorean, Președintele Societății Române de Artroscopie și Traumatologie Sportivă, spune că rupturile de ligamente încrucișate se numără printre afecțiunile care duc la cele mai multe intervenții chirurgicale ortopedice în România, cu o rată de succes și de recuperare completă de 94%.

„Rupturile de ligamente încrucișate apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie și se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau banal, în timpul activităților zilnice, precum coborârea scărilor cu neatenție. Ele apar cu preponderență la persoanele active, tinere, iar cei mai mulți dintre pacienții care ajung la operație au între 18 și 55 de ani.
Operația de ruptură de ligament, care durează de obicei în jur de o oră-o oră și jumătate, se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucișat anterior rupt se înlocuiește cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenții chirurgicale, pacienții se reîntorc în siguranță la sport, la mișcare și la o viață normală într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care își fac recuperarea”, a declarat dr. Ion Bogdan Codorean pentru Adevărul.

Mai mult, medicul avertizează că amânarea operației de ruptură de ligament încrucișat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc și de cartilaj care toate conduc către artroză. 
În ceea ce privește recuperarea, care ar dura aproximativ 6 luni, Dr Codorean spune că este „ aproape la fel de importantă ca operația în sine” și că este extrem de important ca aceasta să fie efectuată „la un centru serios de către kinetoterapeuți buni”. 


În ce constă recuperarea lui Cătălin Măruță

„Cătălin Măruță a fost un pacient foarte conștiincios, care a făcut totul ca la carte. S-a informat, a întrebat și a ascultat fiecare îndemn și sfat primit de la medici. Dacă va fi și în procesul de recuperare la fel de disciplinat, se va recupera cu siguranță complet și va reveni curând la activitățile fizice normale. Urmează să facă zilnic acasă exerciții specifice, cu indicație medicală, până realizăm scoaterea firelor și stabilim momentul debutului procesului de recuperare la un centru de kinetoterapie. Acolo va primi o schemă de recuperare de care va trebui să se țină cu rigurozitate pentru o recuperare completă în câteva luni. Sper ca odată ce va reîncepe emisiunea, să rămână la fel de conștiincios precum a fost înainte și după operație. Va fi recuperat complet, cu un genunchi stabil pentru tot restul vieții și revenire la o viață cu activități fizice normale abia după ce va trece cu succes prin testele kinetoterapeuților”, a mai spus dr. Ion Bogdan Codorean, pentru sursa citată. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel