"Marea conjuncţie": Jupiter şi Saturn vor putea fi văzute cu „ochiul liber„ și din București

Data publicării:
Unsplash.com/ autor David Menidrey
Descriere foto: Unsplash.com/ autor David Menidrey

Cele mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter şi Saturn, se vor afla cel mai aproape una de alta, luni, în timpul unei "Mari conjuncţii" care nu se va mai petrece la proporţii similare până în 2080.

După apusul soarelui, cele două uriaşe planete gazoase vor apărea în acelaşi câmp vizual al unui instrument de observare, oferind impresia că se ating, deşi se vor afla la câteva sute de milioane de kilometri distanţă.

Pentru a urmări acest spectacol celest este necesar un instrument de observare nu foarte complex, un cer senin şi orientarea în direcţie sud-vest.

Apropierea dintre cele două planete a început deja de câteva luni şi va atinge o distanţă minimă în ziua solstiţiului de iarnă (o coincidenţă calendaristică), ceea ce va conferi impresia că cele două stele de pe cer devin una.

"Marea conjuncţie" corespunde "timpului necesar ca cele două planete să aibă poziţii relative similare în raport cu Pământul", a declarat pentru AFP Florent Deleflie de la Observatorul din Paris - PSL.

Jupiter, cea mai mare dintre cele două, înconjoară Soarele în 12 ani, iar Saturn în 29 de ani. La fiecare circa douăzeci de ani, cele două planete par să se apropie când se observă bolta cerească de pe Pământ, notează Agerpres. 

Printr-un efect de perspectivă, cele două planete uriaşe vor părea una lângă cealaltă, "cu un decalaj de doar 6 minute de arc între ele, ceea ce corespunde cu aproximativ 1/5 din diametrul aparent al Lunii", a precizat Florent Deleflie.

"Cu un mic instrument de observare, chiar şi cu un simplu binoclu, putem vedea în acelaşi câmp benzile ecuatoriale ale lui Jupiter şi sateliţii săi principali, precum şi inelele lui Saturn", a adăugat astronomul.

Observată cu ochiul liber, această apropiere va da impresia unei planete duble, "Jupiter şi Saturn fiind două stele foarte luminoase", a explicat Deleflie.

Cea mai recentă "Mare conjuncţie" s-a petrecut în 2000, însă abia în anul 1623 distanţa dintre cele două a fost la fel de mică precum cea de luni.

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi la 15 martie 2080.

O conjuncţie nu la fel de strânsă se va produce la 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui.

Spectacolul celest de luni va dura câteva zeci de minute. La Bucureşti, Soarele va apune la ora 16 şi 49 de minute, iar după ora 17 planetele se pot vedea cu ochiul liber, până spre ora 19, când apun, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Neconformiste


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel