Mâncatul târziu, impact major asupra foamei și arderilor. Care este ora recomandată pentru cină

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Mâncatul târziu poate avea un impact major asupra senzației de foame, a arderii calorilor, dar și a depozitelor de grăsime. Care este ora recomandată pentru cină.

Specialiștii în nutriție și boli metabolice sunt printre cei care recomandă pe lângă dieta sănătoasă și o anumită igienă în alimentație, concret respectarea unor anumite ore în care să poată fi luată masa în așa fel încât să nu aibă efecte nedorite asupra organismului. Însă nu întotdeauna și reușim acest lucru, mai ales în cazul în care lucrăm în ture, inclusiv în tură de noapte.

Un studiu recent sugerează însă că a mânca mai târziu în timpul zilei poate avea un impact direct asupra reglării greutății corporale în trei moduri ”cheie”: prin numărul de calorii arse, prin nivelul de foame și prin modul în care sunt stocate grăsimile.

”Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul la ore târzii este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu creșterea grăsimii corporale și cu o scădere în greutate fără succes. Am vrut să înțelegem de ce”, a explicat dr. Frank  Scheer, autorul studiului, citat de Science Alert.

La respectiva cercetare au participat un grup de 16 persoane, cu un indice de masa corporală (IMC) aflat la intervalul de supraponderabilitate sau obezitate, fiecare dintre participanți fiind supus la două experimente diferite, cu o durată de 6 zile.

Astfel, la unul dintre experimente, participanții au avut de respectat un program strict, cu trei mese pe zi la orele obișnuite (9:00, 13:00 și 18:00), în timp ce la al doilea experiment au fost modificate orele, cu ”micul dejun” la ora 13:00 și cina la ora 21:00.

Prin intermediul probelor de sânge, dar și al sondajului la care au fost supuși participanții, au putut fi trase o serie de observații.

Astfel, în cazul celui de-al doilea experiment, cu orele de masă mai târzii, nivelul leptinei - hormonul care ne anunță sațietatea - a fost mai scăzut pe parcursul a 24 de ore, fapt care a indicat faptul că aceștia s-au simțit mai înfometați, dar și că arderea caloriilor a fost într-un ritm mai lent.

Citește continuarea pe dcmedical.ro



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel