Lipsa somnului poate provoca halucinații. Ce au descoperit specialiștii

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Ehimetalor Akhere Unuabona
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Ehimetalor Akhere Unuabona

Lipsa somnului pentru o perioadă mai lungă de timp poate cauza halucinații. Iată ce spun specialiștii. 

Este imposibil de supraestimat importanța somnului atunci când vine vorba de menținerea bunăstării noastre fizice și mentale. Somnul ajută creierul să funcționeze corect, iar privarea de somn are un efect negativ asupra activității cerebrale, potrivit National Institutes of Health.


Este cunoscut faptul că lipsa somnului poate face ca o persoană să se simtă iritabilă, capricioasă și uitucă, dar alte efecte secundare ale lipsei de somn pot fi ceva mai puțin așteptate.

Știm deja că privarea de somn poate exacerba halucinațiile în rândul persoanelor cu schizofrenie, notează Sleep Medicine Clinics, dar se pare că aceasta poate avea un efect similar asupra persoanelor care nu suferă de această boală. 


Dr. Brandon Peters, cercetător la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine, scrie că aproximativ patru din cinci persoane sănătoase vor avea halucinații dacă nu se odihnesc o perioadă lungă de timp, notează Huffington Post. Potrivit Frontiers in Psychiatry, aceste halucinații pot semăna cu schizofrenia, dar există o serie de diferențe.

Cum și de ce privarea de somn provoacă halucinații

Cercetătorii au analizat 21 de articole și au descoperit că, în general, oamenii experimentează o vedere încețoșată și distorsiuni vizuale după ce au stat una sau două zile întregi fără somn, potrivit Frontiers in Psychiatry. 


În cele din urmă, o persoană va dezvolta halucinații în toată regula. Inițial, aceste simptome tind să semene mai mult cu cele ale tulburărilor oculare decât cu cele ale schizofreniei, deoarece halucinațiile sunt în principal vizuale și sunt rareori înfricoșătoare, însă simptomele tind să se agraveze cu timpul. 

După cinci zile fără somn, multe persoane își pierd capacitatea de a distinge între realitate și halucinațiile lor, ceea ce duce la "simptome psihotice acute". Potrivit Frontiers in Psychiatry, aceste efecte se datorează, probabil, schimbărilor în activitatea cerebrală provocate de lipsa somnului. 

Din fericire, efectele nu sunt permanente și, în general, pot fi rezolvate fără complicații prin simplul fapt că dormi suficient. Așadar, dacă nu ați dormit de ceva vreme și începeți să vedeți lucruri care nu sunt acolo, tot ce trebuie este să dormiți, și asta cât mai curând. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel