Lipatti Special în cadrul Festivalului Mozartissimo, transmis online

Data publicării:
Casa Artelor „Dinu Lipatti”
Descriere foto: Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 31 octombrie 2020, la orele 17:00, la o nouă Ediție Online a programului socio-cultural „Lipatti Special” în cadrul Festivalului Mozartissimo.

Programul socio-cultural „Lipatti Special”, program de incluziune socială dedicat persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilități și însoțitorilor acestora.

A fost creat din dorința de a deschide cu drag porțile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilități și de a le oferi, lunar, acces la artă și cultură, prin intermediul unor evenimente dedicate.

Prima Ediție a „Lipatti Special” a avut loc la 1 septembrie 2019, timp de aproximativ un an de zile fiind organizate opt ediții în Salonul de Muzică și în Curtea cu balansoare și trei online, pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Instagram, Youtube. 


„Sâmbătă, 31 octombrie, de la orele 17:00 va fi transmis Recitalul Extraordinar susținut de soprana Irina Iordăchescu, baritonul Ionuț Pascu și pianista Verona Maier, în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook. 


Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, celebrată la data 26 octombrie, fiind cea de-a doua Premieră transmisă online de Casa Artelor „Dinu Lipatti” în semn de apreciere pentru cultura creată în spațiul Europei Centrale, în care s-a născut una dintre cele mai proeminente personalități ale muzicii clasice austriece, genialul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitorul preferat al pianistului Dinu Lipatti.

Recitalul a avut loc în data de 19 iulie 2020, în cea de-a treia seară a Festivalului Mozartissimo, Ediția a IV-a, care a avut loc în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, iar acum vă oferim ocazia să vă bucurați de această sărbătoare a muzicii într-o nouă Ediție Online a Programul socio-cultural „Lipatti Special””, transmite Casa Artelor „Dinu Lipatti”.


Recitalul susținut de soprana Irina Iordăchescu, baritonul Ionuț Pascu și pianista Verona Maier este o călătorie muzicală în lumea operelor „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart. În program au fost incluse arii și duete celebre: Aria lui Figaro „Non piu andrai farfallone amoroso”, Aria Contesei Almaviva „Progi amor”, Aria Susannei „Deh vieni, non tardar”, Aria lui Don Giovanni „Fin’chan dal vino”, Duetul Susanna și Figaro „Cinque, dieci”, Duetul Zerlina -  Don Giovanni „La ci darem la mano”, precum și alte pagini celebre din aceste două opere mozartiene.

Soprana Irina Iordăchescu este Prim Solistă a Operei Naționale București. În 2001 a fost invitată la Scala din Milano, unde a susținut două concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A cântat, tot la Scala din Milano, unul dintre rolurile principale în opera contemporană „Teneke”, compusă de F.Vacchi. Au urmat roluri principale în producții de operă și concerte la Carnegie Hall, New York; P.I. Ceaikovski Hall și Sankt Petersburg Philharmonic, Rusia; Mulhouse Philharmonic Hall, Franta; Glyndebourne Opera Festival, Anglia. A fost inivitata Casei Lipatti la numeroase evenimente: Festivalul „I Love Lipatti” Ediția a II-a - 2018, Festivalul „Mozartissimo” Ediția a III-a 2019, Festivalul „Meridian” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” 2019. 
Baritonul Ionuț Pascu a absolvit Universitatea Națională de Muzică București în anul 2001, unde și-a susținut examenul de licență cu rolul titular din „Don Giovanni”, de W. A. Mozart, rol pregătit sub atenta îndrumare a regretaților maeștri Hero Lupescu (regizor) și Constantin Petrovici (dirijor). Și-a început cariera artistică în același an, ca angajat al Teatrului de Operă din Constanța, și, ulterior, al Operei Naționale Bucureșt. Din anul 2011 începe o intensă activitate artistică internațională ca liber profesionist și o strânsă colaborare cu Opera din Tel Aviv, cu Opéra Royal de Wallonie, din Liège și cu Teatro Giuseppe Verdi din Salerno.


Pianista Verona Maier este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, fiind, în prezent, conferențiar la Departamentul Instrumente cu claviatură și Muzică de camera. În 2006 a obținut Titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București. Desfășoară o bogată activitate artistică – recitaluri, concerte și cursuri de măiestrie susținute în țară și în străinătate. În 2004 a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de către Președinția României. A fost invitată în cadrul evenimentelor organizate de Casa Lipatti cu ocazia Festivalului „Mozartissimo” Ediția a II-a 2018 și Festivalul „Meridian” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” 2019.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel