Leguma minune care conține o cantitate uriașă de fier. Oana Cuzino: „Are chiar ceva mai mult decât carnea roșie”

Data publicării:
Sursa foto: Oana Cuzino
Descriere foto: Sursa foto: Oana Cuzino

Oana Cuzino a dezvăluit ce trebuie să mănânci, dacă ai deficiență de fier în organism.

Oana Cuzino a dezvăluit care este cea mai importantă legumă pe care trebuie să o consumi, dacă suferi de lipsă de fier. Chiar dacă alimentele pe bază animală pot acoperi oricând aceste carențe, la fel de bine o poate face și spanacul, mărturisește specialista. Oana Cuzino spune că doar 3 căni pot face minuni, întrucât concentrația de fier este foarte mare, astfel încât ar fi ideal să incluzi o astfel de salată în meniul zilnic.

„Legumele frunzoase, precum spanacul – preferatul lui Popeye marinarul – conțin foarte mult fier. 3 căni de spanac conțin 18 mg de fier, iar o salată de spanac este suficientă pentru a întruni necesarul zilnic de fier.

În comparație cu carnea roșie, spanacul are chiar ceva mai mult: 100 g de spanac conțin 2,7 mg de fier față de 2,6 mg găsite în 100 g de carne. Diferența este, însă, că fierul din alimentele de origine animală are o absorbție mai mare în organism decât fierul din surse vegetale/legume, însă nu vine la pachet cu creșterea lipidelor în sânge sau acumularea de homocisteină”, a scris Oana Cuzino în mediul online, potrivit click!.

VEZI și: Carmen Brumă, rețetă de pastă de ou, perfectă pentru dietă: „O sursă de proteine de înaltă calitate, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase”

Alte alimente bogate în fier

Chiar dacă produsele pe bază animală sunt extrem de recunoscute pentru aportul mare de fier pe care îl aduc organismului, există însă și câteva fructe care pot face minuni, pe lângă spanacul despre care am discutat mai sus. Așadar, specialiștii din domeniu au făcut un top 3 al produselor pe care ar mai trebui să le incluzi în meniul tău, dacă și tu te confrunți cu această problemă, potrivit Bestlife.

1. Fructe bogate în acid malic (căpșuni, caise, cireșe)

Total neașteptat, dar da, fructele de acest gen, precum sunt căpșunele, caisele sau cireșele pot ajuta la o mai mare absorbție a fierului în organism, chiar dacă ele în sine nu conțin o cantitate atât de mare de fier.

"S-a demonstrat că fructele care au un conținut ridicat de acid malic, cum ar fi caisele, merele și cireșele, îmbunătățesc semnificativ absorbția fierului de către celulele intestinale", explică el. Acest lucru înseamnă că, deși aceste fructe nu sunt neapărat pline de fier, este mai probabil ca organismul tău să beneficieze de tot fierul pe care îl consumi atunci când le adaugi în dieta ta. 

VEZI și: Alimentul care produce riduri. Îl consumăm în cantitate mare. Dr. Mihail: „Renunță, pentru a avea mai puține riduri”

2. Fructe uscate, cum ar fi stafidele și prunele uscate

O altă gustare extrem de potrivită, când te confrunți cu deficiență de fier, mai sunt și fructele uscate, spun specialiștii.

"De asemenea, este mai ușor să consumați o cantitate mai semnificativă de fier prin intermediul fructelor uscate față de fructele proaspete, având în vedere lipsa volumului de apă din fructele uscate", explică el. 

3. Citrice

Nu în ultimul rând, citricele pot face minuni, când vine vorba de lipsa de fier din organism, mai spun specialiștii.

"Se știe, de asemenea, că sursele de fier non-hemice, cum ar fi cel găsit în fasole și spanac, sunt minim biodisponibile, dar atunci când sunt consumate cu fructe care conțin acid citric, cum ar fi lămâile, limetele, ananasul, căpșunile, acidul citric se leagă de fierul non-hemic, crescând solubilitatea acestuia și, prin urmare, absorbția în intestinul subțire", afirmă el. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel