Leguma „fruct” cu multiple beneficii în sezonul rece. Bilic: Poate fi folosit în mâncăruri, garnituri sau deserturi

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ Vorbește Lumea
Descriere foto: Captură video Youtube/ Vorbește Lumea

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile dovleacului. 

„Ce e portocaliu, dulce și de sezon? Dovleacul!! 


Din punct de vedere tehnic este un fruct, însă conținutul de nutrienți îl încadrează mai degrabă la capitolul legume. Sărac în calorii și bogat în vitamine și minerale, dovleacul poate fi folosit în mâncăruri, garnituri sau deserturi.


 O felie de dovleac de 200g are 80 cal, la fel ca o felie de pâine!Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.
Magneziu este un mineral esențial în reglarea presiunii arteriale, scade riscul de accidente vasculare, calculi renali sau diabet de tip 2. Tot magneziu crește densitatea osoasă și echilibrează sistemul nervos.


 Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.


 Ca și morcovul, cartoful dulce sau alte cucurbitacee, dovleacul este o sursă vegetală de vitamina A. Acest pigment de culoare portocalie are impact pozitiv pe sistemul imunitar și contribuie la ameliorarea vederii. Provitamina A menține sănătatea și elasticitatea pielii, are efect antioxidant și antiinflamator care previn îmbătrânirea prematură. Puneți și un strop de ulei pe dovleac, betacarotenul se absoarbe mai bine cu grăsime.


 Semințele merită și ele lăudate, conțin factori de protecție împotriva bolilor de prostată, inclusiv a cancerului! Sunt bogate în minerale, vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sînge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic al organismului.
Concluzia: nu pierdeți ocazia să includeți dovleacul în meniul vostru de toamnă!”, a transmis medicul nutriționist pe Facebook. 

 

Cele mai mari greșeli din Postul Crăciunului. Mihaela Bilic: „Este rețeta sigură de îngrășare. Sunt principalele capcane” 

 

Mihaela Bilic a vorbit, în exclusivitate pentru Spectacola, despre obiceiurile alimentare pe care ar trebui să le evităm în Postul Crăciunului, pentru a evita acumularea kilogramelor în plus. 

Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, a început deja de câteva zile și se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus. În acest sens, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce ar trebui să evităm în această perioadă, pentru a nu ne îngrășa și, implicit, pentru ca organismul să nu aibă de suferit. 

„Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post. Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare. Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare. Carnea consumă 75% din energia noastră vitală și e bine să uităm puțin de gustul bun a mâncării, ca să putem după cele 40 de zile de post să o redescoperim și, din nou, să ne bucurăm de ea la capacitate maximă. Exercițiul postului asta își propune: să redescoperim gustul mâncării prin lipsa ei, iar cantitatea trebuie să fie primul element pe care trebuie să-l avem în vedere.”, a declarat Mihalea Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola. 

 

Citește mai multe aici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel