Legătura dintre insomnie și anxietate. Psiholog: Antidotul este încrederea în noi

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Kinga Cichewicz
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Kinga Cichewicz

Anxietatea și depresia merg ”braț la braț, iar simptomul comun este insomnia. 

Frica ne ajută să supraviețuim, însă expunerea permanentă la informații cu un conținut negativ îi înlătură funcția importantă în adaptare și astfel poate apărea anxietatea, una dintre cele mai frecvente probleme din sfera psiho-emoționale și care în sine, reprezintă o teamă fără motiv, o stare de neliniște, o agitație.

Anxietatea poate mima orice simptom, însă frecvent apare insomnia. ”Pentru noi, semnifică un simptom al unei afecțiuni psihice și este foarte probabil ca insomnia să își aibă originea în anxietate. Tratând numai insomnia nu avem un rezultat benefic pe termen mediu sau lung. Va trebui să tratăm de fapt anxietatea”, a explicat dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la Pro TV.

Tratamentul anxietății reglează și somnul. ”Anxietatea merge de foarte multe ori braț la braț cu depresia și, din fericire, au amândouă aceeași pârghie terapeutică, una farmacologică foarte bine dovedită și eficientă”, mai spune medicul.

Insomnia, simptomul depresiei

Uitarea poate fi de asemenea un simptom al depresiei, pe lângă insomnie, asta pentru că perioadele cu stres ridicat pot afecta și memoria, iar circuitele din creier, care controlează memoria, dar și emoțiile se suprapun cu cele care controlează reacțiile la stres.

 

Astfel, că pentru relaxare este recomandată îndepărtarea de sursele de informare, dar mai ales de rețele de socializare, care pun presiune pe trăirile cotidiene, iar exercițiile, în aer liber, fac cel mai bine unui creier deja suprasolicitat.

”Mediul în care trăim tot timpul o să ne agreseze și noi avem oportunitatea de a alege modul în care răspundem la aceste agresiuni. Iar o modalitate de a răspunde la aceste agresiuni care nu este bună sau care pune, în continuare, și mai multă presiune pe noi, dar asta este în controlul nostru și putem schimba. Iar antidotul la toată această presiune este de fapt încrederea în noi”, a explicat psihologul Bogdana Bursuc.

Deficitul de magneziu, cauza DIABETULUI și anxietății. Simptomele și alimentele care conțin MAGNEZIU

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel