Îți cade părul? Evită să faci aceste 5 GREȘELI. Avertismentul dermatologilor

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Element5 Digital
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Element5 Digital

Multe persoane cunosc sentimentul de panică atunci când observă că părul lor s-a rărit considerabil. Căderea părului este o problemă extrem de serioasă, care, pe lângă latura estetică, poate ascunde și o serie de probleme medicale. 

 

Este firesc să te confrunți cu subțierea părului odată cu vârsta. Factori precum schimbările hormonale, medicamente, stresul și schimbările din alimentație  pot juca un rol important în căderea părului (la fel  și genetica). Modul în care alegeți să vă coafați părul și produsele pe care le folosiți pot avea chiar și un impact asupra densității părului. 

 

"Subțierea părului se referă la căderea minoră sau moderată a părului", a declarat pentru SHEFinds.com Dr. Ailynne Marie Vergara-Wijangco, dermatolog clinician și cercetător la ThankYourskin.com. "Spre deosebire de căderea generalizată a părului, subțierea părului nu provoacă neapărat chelie. Cu toate acestea, dă  aspectul unor pete de păr mai subțiri pe cap. Subțierea părului se produce treptat, ceea ce înseamnă că ai timp să identifici cauzele și să îți dai seama de cele mai bune măsuri de tratament."

 


Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), este normal să pierzi între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Mai mult decât atât înseamnă că s-ar putea să pierzi mai mult decât ar trebui. Identificarea unora dintre cele mai mari greșeli pe care ai putea să le faci cu părul tău te poate ajuta să-ți salvezi podoaba capilară.

 Aceastea sunt cele mai mari greșeli pe care le poți face dacă ți s-a rărit părul, potrivit Dr. Vergara-Wijangco.

 

Pentru că nu există o singură cauză a subțierii părului, este greu de identificat un singur vinovat pe care să te concentrezi. Dr. Vergara-Wijangco spune că există cinci obiceiuri de stil de viață care contribuie în mod esențial la subțierea părului. Acestea includ: 

 

1. Tratarea excesivă a părului. Aceasta include tratamentele de colorare, permanentele, nuanțatoarele și altele. 

2. Utilizarea de produse de păr dure, cum ar fi spray-urile și gelurile de păr cu fixare extremă. 

3. Purtarea părului prea strâns. Acest lucru vă poate trage părul și îl poate rupe din foliculi, cauzând subșierea.


4. Nu aveți suficient fier, acid folic și alte minerale în alimentația dumneavoastră. Toate acestea ajută foliculii să producă păr în mod natural.


5. Experimentarea unui stres necontrolat. Stresul este legat de o creștere a hormonilor precum cortizolul. Prea mulți hormoni de stres pot ucide firele noi de păr care încearcă să crească din foliculii de păr.

 


"Subțierea părului poate fi, de asemenea, ereditară", a spus Dr. Vergara-Wijangco. "Considerațiile medicale subiacente pot duce, de asemenea, la această afecțiune. Este posibil să aveți părul subțire dacă:


*ați născut recent 


*luați pilule contraceptive


*treceți prin schimbări hormonale


*ați slăbit mai mult de 20 de kilograme într-un interval scurt de timp


*urmați un tratament pentru o boală autoimună


*aveți deficiențe ale sistemului imunitar


*aveți o afecțiune sau o infecție a pielii

 

Mai rar, subțierea părului poate fi cauzată de:

 

*tulburări alimentare


*febra mare

 

 


Vestea cu adevărat bună este că majoritatea cazurilor de subțiere a părului pot fi tratate ușor, spune Dr. Vergara-Wijangco. Puteți lua în considerare următoarele opțiuni, dar nu uitați să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment.

 

1. Șampon pentru păr gras


"Șamponul anti-încetinire funcționează în două moduri. În primul rând, astfel de produse oferă volum părului, astfel încât acesta pare mai gros", spune Dr. Vergara-Wijangco. "Acest lucru poate fi util pentru persoanele care au părul subțire sau natural fin. Șampoanele pentru părul subțire sau căderea părului conțin, de asemenea, vitamine și aminoacizi care promit un scalp mai sănătos pentru a genera mai mult păr în timp. Pentru a obține cele mai bune rezultate, folosiți produsele în fiecare zi. De asemenea, puteți întreba furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre o versiune a șamponului care necesită prescripție medicală."

 

 

2. Multivitamine


"Un păr sănătos depinde de sănătatea ta generală bună", spune Dr. Vergara-Wijangco. "În cazurile de malnutriție sau în cazul anumitor tulburări alimentare, este posibil ca părul nou să nu reușească să se genereze din foliculi. Un test de sânge de la furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate ajuta să determine dacă aveți deficiențe în orice nutrienți.

Dacă aveți un nivel scăzut în mai multe domenii cheie, medicul vă poate recomanda anumite suplimente. Un păr sănătos are nevoie de fier, acid folic și zinc pentru a continua să crească gros și puternic.

Cu toate acestea, Clinica Mayo vă sfătuiește să nu luați vitamine suplimentare dacă obțineți deja nutrienții de care aveți nevoie. Acest lucru se datorează faptului că nu există nicio dovadă că făcând acest lucru va inversa subțierea părului. Mai mult, obținerea unei cantități prea mari de anumiți nutrienți poate face mai mult rău decât bine."

 

 

3. Corticosteroizi


"Corticosteroizii sunt tratamente pe bază de prescripție medicală utilizate pentru afecțiuni legate de inflamația subiacentă", spune Dr. Vergara-Wijangco. "Uneori, afecțiunile inflamatorii pot provoca o varietate de simptome, inclusiv căderea părului."

 

4. Terapia cu laser 

"Terapia cu laser este folosită de obicei de dermatologi și alți specialiști în piele", spune Dr. Vergara-Wijangco. "Acum, FDA a deschis calea pentru ca unele produse să fie folosite acasă. Terapia cu laser la domiciliu pentru păr este menită să ajute la regenerarea părului, făcându-l în același timp mai gros. Rezultatele pot dura câteva luni pentru a-și face efectul.


Cel mai mare dezavantaj al terapiei cu laser la domiciliu este costul. Unele aparate sunt vândute pentru sute de dolari și este posibil să nu funcționeze. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a face o investiție atât de mare."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel