Irina Nistor, reacție după ce „Colectiv” a fost propus la Oscar: Este prima dată când un film românesc primeşte două nominalizări

Data actualizării: | Data publicării:
Irina Margareta Nistor, foto Facebook
Descriere foto: Irina Margareta Nistor, foto Facebook

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat, după ce documentarul românesc "colectiv", regizat de Alexander Nanau, a devenit luni primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, unde va concura la categoriile ''cel mai bun documentar" şi "cel mai bun lungmetraj internaţional", că este prima dată când un film românesc primeşte două nominalizări.

"Este prima dată când un film românesc primeşte două nominalizări, şi la cel mai bun film internaţional, el fiind documentar. Deci, este un succes în plus şi cred că are şanse măcar la unul dintre ele. Sigur, ne-am bucura să fie amândouă. La film internaţional mi se pare mai mare concurenţa decât la documentar. La documentar cred că e cel mai bun dintre ele, având în vedere că le ştiu pe toate", a declarat Irina Margareta Nistor pentru AGERPRES.

CITEȘTE ȘI: Oscar 2021: Lista completă a nominalizărilor

 

Ea a spus că pelicula "colectiv" este "de la un capăt la altul" documentar, filme de acest gen fiind realizate în general ca pelicule de ficţiune care pleacă de la cazuri reale.

 "În general, s-au făcut filme de ficţiune pornind de la cazuri reale în redacţiile ziarelor, ori aici este de la un capăt la altul un documentar şi care presupune şi parte de ziar, dar presupune şi partea de sănătate, şi partea de corupţie, şi, evident, drama de la Colectiv, de unde şi titlul, care este cu un dublu sens, în ideea că ar trebui să fim împreună ca să schimbăm ceva în bine", a mai spus criticul.

Ea a precizat că 2021 a început bine pentru România, în condiţiile în care ţara noastră a câştigat şi "Ursul de Aur" la Berlin.

"Noi am început bine anul acesta, fiindcă România de abia ce a luat 'Ursul de Aur' la Berlin. Este o continuitate care a început acum aproape 20 de ani, după cum bine ştim, şi care a presupus inclusiv un Palm d'Or la Cannes", a spus Irina Margareta Nistor.

Cinematografia în pandemie. Irina Margareta Nistor, la Interviurile Spectacola de weekend

 

Ce spune Irina Margareta Nistor despre „Frânturi de femeie”, cel mai vizionat film al săptămânii/ EXCLUSIV

 

"Ce este cel mai încântător este că această poveste merge mai departe şi, până la urmă, este o poveste despre stat, nişte autorităţi incompetente, care prin minciună şi manipulare au călcat vieţile oamenilor în picioare şi e cât se poate de important să îl vadă cât mai multă lume şi poate ajută pe alţii să îşi dea seama când sunt ei poate manipulaţi şi li se pune lor viaţa în pericol de către autorităţi", a spus Nanau într-o declaraţie acordată AGERPRES în luna februarie.

Documentarul "colectiv", coproducţie România-Luxemburg, regizat de Alexander Nanau, este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Gala Premiilor Oscar, a 93-a din istorie, va avea loc pe 25 aprilie, în Los Angeles. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel