Îndulcitori sau zahăr, care e, de fapt, ceea mai bună alternativă. Explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic

Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Consumul ridicat de zahăr dăunează sănătății, este avertismentul Mihaelei Bilic, însă și înlocuitorii zahărului pot fi periculoși. Medicului nutriționist a vorbit despre avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Zahărul, indiferent de forma sa (alb, brun, de trestie, de sfeclă, miere, sirop de arțar sau agave), are impact negativ asupra organismului: crește riscul de apariție a cariilor dentare, accelerează procesele oxidative, contribuind la îmbătrânire și favorizează apariția bolilor cronice, precum diabetul și obezitatea, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic. Pe de cealaltă parte se află îndulcitorii artificiali, precum aspartamul și zaharina, care oferă o alternativă cu zero calorii, taie pofta de dulce, nu modifică glicemia și sunt recomandați în diabet, cură de slăbire și detoxifierea de zahăr, dar pot avea și ei efecte secundare nedorite.

„Zahăr și îndulcitori. Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior. La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifică glicemia și sunt recomandați în diabet, cură de slăbire și Detox-ul de zahăr”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: „Ori pleacă el, ori plec eu”. Theo Rose a dat cărțile pe față. Detalii surprinzătoare despre certurile dintre ea și Anghel Damian

Ce sunt poliolii

Mihaela Bilic a vorbit și despre polioli, alcooli naturali din zahăr cu jumătate din numărul de calorii al zahărului. Aceștia au efect anti-carie și indice glicemic scăzut, fiind recomandați în diverse diete.

„Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate. Dincolo de economia de calorii, care sunt avantajele poliolilor?

Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.

Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, a adăugat medicul nutriționist.

Te-ar putea interesa și: Beneficiile uimitoare ale consumului de Omega 3. Mihaela Bilic „Este esențial pentru noi toți, de la pitici la bunici”

Dezavantaje

Consumul excesiv poate cauza balonare și diaree. Medicul nutriționist recomandă o atenție sporită în cazul copiilor și avertizează că produsele fără zahăr pot conține, de fapt, cantități semnificative de grăsimi.

„O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ. Prin urmare un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat.

Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți “fără zahăr” sigur are multe calorii provenite din grăsime!

În concluzie puteți folosi xilitol în loc de zahăr. Și e un obicei bun să mestecați gumă cu xilitol după fiecare masă. Dar nu exagerați cu dulciurile “light”, dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Cum poate o banală salată să distrugă orice siluetă. Mihaela Bilic: „Aceste preparate sunt mai degrabă o bombă calorică”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel