Cum poate o banală salată să distrugă orice siluetă. Mihaela Bilic: „Aceste preparate sunt mai degrabă o bombă calorică”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la consumul aparent inofensiv de salate, evidențiind faptul că unele preparate pot ascunde adevărate capcane pentru siluetă.

Salata este esențială în alimentația zilnică, dar, atenție, nu orice salată, unele pot fi chiar bombe calorice pentru siluetă. În ciuda percepției generale că salatele sunt sinonime cu sănătatea și slăbirea, realitatea poate fi mai complexă.

Cum poate o banală salată să distrugă orice siluetă. Mihaela Bilic: „Aceste preparate sunt mai degrabă un aperitiv consistent, o bombă calorică”

Cu toate că salatele sunt recunoscute pentru conținutul lor bogat în vitamine, minerale și fibre, unele preparate, din cauza abundentei de ulei, sunt mai degrabă un aperitiv consistent, o bombă calorică, spune Mihaela Bilic. Este vorba despre salata de boeuf, cea orientală, icrele și salata de vinete. Medicul nutriționist adaugă că este esențial să fim atenți la alegerile noastre alimentare și să optăm pentru salatele bogate în verdețuri și crudități, care să ofere nutrienți esențiali fără să aducă un exces de calorii.

„START la verdețuri și crudități… în salată! În tradiția culinară românească salata este mai degrabă un accesoriu, un preparat care însoțește felul principal. Salata înseamnă legume proaspete sau murate ce completează o mâncare pe bază de carne, cartofi sau fasole. Când spui salată te gândești la ceva ușor, dietetic, nepreparat termic.

La noi mai există un tip de mâncăruri pe care tot salate le numim, dar care sunt adevărate capcane pentru siluetă: salata de boeuf și cea orientală, icrele și salata de vinete. Din cauza abundentei de ulei, aceste preparate sunt mai degrabă un aperitiv consistent, o bombă calorică. Pe alte meleaguri salata este văzută ca un element care te ajută să te saturi mai repede și să mănânci mai puțin. Ea se consumă simplă, în deschiderea mesei!

Care e principiul de funcționare? Legumele proaspete sunt bogate în apă și fibre, necesită timp pentru a fi mestecate, iar volumul lor umple o parte din stomac. Din cele 15 minute, cât avem nevoie ca să ne simțim sătui, e important ca primele 5 minute să fie ocupate ronțăind frunze de salată, morcovi, roșii, castraveți sau ardei gras. Dacă stomacul este pe jumătate plin, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.

După o salată ca aperitiv, felul principal va fi savurat pe îndelete, cu mai puțină lăcomie. Dacă ne dorim să mestecam mai mult și să umplem stomacul cu apă și fibre, ciorba are același efect ca salata. Ambele sunt preparate dietetice cu multe legume, care funcționează ca un element tampon în calea impulsivității alimentare. Pentru cei care au kilograme în plus sau vor să-și protejeze silueta, salata și ciorba nu mai au funcția de aperitiv, ci pot fi felul de bază, un preparatul unic consumat la masă”, a spus Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care Biserica nu-l interzice în Postul Paștelui, dar medicul Mihaela Bilic spune că ar trebui să renunțăm urgent la el: E absurd să mâncați așa ceva!

„Asezonați-vă singuri salata și socotiți aproximativ 100 calorii pentru fiecare lingură de ulei”

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, salata completă reprezintă un produs versatil, care respectă toate regulile unei alimentații sănătoase. Asta implică umplerea farfuriei în proporție de 70-80% cu verdețuri și crudități, bogate în apă, fibre, vitamine, minerale și puține calorii. În lipsa carbohidraților și glutenului, este recomandat să îmbogățim salata cu câteva linguri de leguminoase sau cereale pentru a completa aportul de nutrienți.

De asemenea, este important să adăugăm proteine precum carne, pește, ou sau brânză pentru a obține un echilibru nutrițional. În ceea ce privește grăsimile, adăugarea câtorva linguri de ulei în dressing-ul salatei poate crește absorbția de fitonutrienți din legume. Totodată, medicul nutriționist a precizat că este esențial să ne asezonăm singuri salata și să socotim aproximativ 100 de calorii pentru fiecare lingură de ulei sau dressing adăugat. 

„Salata completă înseamnă un produs versatil, care respectă toate regulile unei alimentații sănătoase:

- Farfuria este umplută în proporție de 70-80% cu verdețuri și crudități care conțin multă apă, fibre, vitamine, minerale și puține calorii.

- Nu avem carbohidrați și gluten, deci e normal să îmbogățim salata cu câteva linguri de leguminoase (fasole boabe, năut, mazăre) sau cereale (porumb, quinoa, paste, orez).

- Nu conține proteine, deci e normal să o completăm cu câteva bucățele de carne, pește, șuncă, brânză, parmezan sau ou.

- Nici grăsimi nu are prea multe, deci se cer câteva linguri de ulei care au rolul de a crește absorbția de fitonutrienți din legume.

Asezonați-vă singuri salata și socotiți aproximativ 100 calorii pentru fiecare lingură de ulei, sos de maioneză sau alte tipuri de dressing. O salată cu de toate înseamnă diversitate și echilibru, aduce prospețime și culoare în farfurie, iar dacă suntem zgârciți cu uleiul chiar este un preparat dietetic și sănătos. De consumat cât mai des, la orice masă!”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel