Foie-gras vegetarian? Un bucătar din Paris oferă o alternativă vegană festivă

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Alternativele vegane la foie-gras sunt în ascensiune în Franţa după ce un focar sever de gripă aviară a devastat efectivele de raţe şi a afectat stocurile din această delicatesă tradiţională de Crăciun.

Bucătarul francez Fabien Borgel, care conduce restaurantul vegan "42 Degres" din Paris, a creat ceea ce el numeşte "faux gras", în urmă cu doi ani, drept înlocuitor de foie-gras preparat în mod tradiţional din ficat de raţă şi gâscă îngrăşate.

Foie-gras este considerat parte a patrimoniului culinar al Franţei, însă practica hrănirii forţate a raţelor sau gâştelor pentru a li se mări ficatul este condamnată de apărătorii drepturilor animalelor.

"Sunt oameni care nu au gustat niciodată foie-gras şi nu îl vor gusta niciodată şi care vor ceva festiv pentru petrecerile de sfârşit de an. Alţii vor să schimbe felul în care mănâncă şi se îndreaptă spre alternative", a declarat Borgel în restaurantul său.


Foie-gras vegetal de la Borgel, care conţine nuci caju şi ulei de floarea soarelui şi de cocos, arată la fel ca foie-gras tradiţional, însă este mai cremos.

În Franţa, de departe cel mai mare producător de foie-gras, se aşteaptă ca producţia să scadă cu 30-35% comparativ cu anul trecut după ce gripa aviară a devastat efectivele de raţe în cea mai mare parte a Europei. De asemenea, se estimează că preţurile vor creşte cu aproximativ 20% din cauza scăderii stocurilor şi a creşterii vertiginoase a costurilor, a declarat grupul de producători CIFOG la începutul acestui an.

"I-ar putea face pe unii oameni să dorească să încerce altceva", a spus Borgel adăugând că acest lucru "ar putea reprezenta o oportunitate".

"42 Degres" introduce preparatul său "faux gras" în meniu din decembrie până în februarie.

Foie-gras a fost inclus oficial în cadrul "patrimoniului cultural şi gastronomic" al Franţei, însă unele ţări, dar şi state din SUA, precum California şi New York, au luat în considerare interzicerea acestui preparat din cauza preocupărilor legate de bunăstarea animalelor.

Un sondaj publicat miercuri de producătorii francezi de foie-gras a arătat că 77% dintre consumatorii interni nu erau pregătiţi să facă trecerea de la produsul original la unul pe bază de plante. "Este loc pentru toată lumea", a spus Borgel, potrivit Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel