Ești morocănos, obosit și anxios toamna? Psihologii au un nume și un leac pentru aceste stări

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Anxietate de toamnă? Psihologii explică cauzele dar și care ar fi leacul pentru stările neobișnuite pe care le putem avea toamna. 

Pentru unii, venirea toamnei aduce gânduri fericite de proiecte noi și frunze colorate, dar pentru alții, apropierea vremii mai reci aduce sentimente de panică și anxietate. 

Psihologii numesc acest fenomen "anxietate de toamnă" și, dacă ai experimentat această stare, citește mai departe pentru a afla cum o poți combate. 


De ce toamna este o perioadă dificilă pentru mulți oameni


Ceasurile pot să ticăie în mod constant de-a lungul orelor și zilelor, dar oamenii nu funcționează în acest fel. Timpul măsurat poate fi constant, dar starea noastră de spirit și nivelul de energie variază pe parcursul zilei și de la un anotimp la altul. 


Acesta este un adevăr pe care îl puteți folosi pentru a vă maximiza productivitatea, dar uneori stările noastre de spirit care cresc și scad sunt o experiență mult mai puțin pozitivă. Cei care întâmpină sfârșitul verii cu un sentiment melancolie vor ști despre ce vorbesc. În această perioadă a anului, o parte semnificativă a populației se confruntă cu un grup de simptome - inclusiv probleme de somn, dispoziție scăzută, oboseală și gânduri anxioase - care au fost denumite „anxietate de toamnă”.

De ce vremea răcoroasă provoacă o astfel de îngrijorare și nefericire pentru unii? Un grup de factori poate fi implicat. La modul cel mai simplu, anxietatea de toamnă poate însemna pur și simplu că sunteți deprimat de sfârșitul perioadei însorite și pline de vacanțe din timpul verii. 

 

Pentru alții, factorii legați de stilul de viață joacă un rol important. Dacă munca este un factor de stres pentru dumneavoastră, revenirea la o perioadă a anului mai aglomerată și mai concentrată pe partea profesională poate fi o sursă de anxietate. 


Factori culturali și biologici


Dar există, de asemenea, și factori culturali și biologici mai mari în joc. În cea mai mare parte a lumii occidentale, cel puțin o duzină de ani de școlarizare ne antrenează să asociem luna septembrie cu tranziții și noi începuturi. Pentru unii, acest lucru face din această perioadă a anului o perioadă energizantă, plină de noi posibilități. Dar pentru cei care s-au luptat la școală sau care, în general, consideră că schimbarea este o provocare, aceasta poate induce anxietate. 


"Acesta este un fenomen care apare, de obicei, în jurul aniversărilor de evenimente", a explicat psihologul Patricia Thortntorn pentru Healthline. "Uneori, este vorba doar de amintirea unui sentiment în jurul datei aniversării care poate invoca sentimente și s-ar putea să nu știți de ce vă simțiți anxios sau deprimat. Există o conștientizare corporală și o conștientizare inconștientă că: "Oh, în general, aceasta este o perioadă dificilă, așa că voi trece din nou printr-o perioadă dificilă"."

Cauzele fiziologice

În cele din urmă, există motive fiziologice pentru care revenirea lunilor mai întunecate și mai reci poate provoca o scădere a stării de spirit. Pentru cei care suferă de SAD (tulburare afectivă sezonieră), sfârșitul verii este o reamintire a luptelor probabile care vor urma. Dar chiar dacă iarna nu vă face să fiți clinic deprimat, zilele mai scurte sunt totuși susceptibile să vă afecteze chimia creierului. 

"Atunci când zilele devin mai scurte și suntem expuși la tot mai puțină lumină naturală, nivelurile noastre de... neurotransmițători critici scad", notează profesorul și terapeutul Jennifer King într-o  postare pe Medium care prezintă efectele anxietății de toamnă asupra creierului și corpului nostru. 

Cum să lupți împotriva anxietății de toamnă

Lista cauzelor potențiale ale anxietății de toamnă poate fi lungă, dar, din fericire, la fel este și lista de metode simple, dar eficiente, pentru a o combate. Toate stimulentele obișnuite ale stării de spirit pot fi eficiente, potrivit experților, inclusiv:


Exercițiile fizice. După cum a spus un cercetător de la Harvard, "exercițiile fizice sunt ca și cum ai lua un pic de Prozac și un pic de Ritalin". 

Petreceți mai mult timp în natură. "Lipsa de lumină naturală nu este o glumă. Vedeți cum să găsiți modalități de a vă strecura afară, chiar și doar pentru 5-10 minute la un moment dat, pe parcursul zilei", spune King. Iată câteva idei. 

Încercați ceva nou. "Începerea unui nou hobby, rutină sau ritual în toamnă vă poate ajuta să reformulați schimbările ca nefiind neapărat toate rele", sugerează și King. Cercetările o susțin. 

Regândiți sezonul. Scandinavii se confruntă cu unele dintre cele mai aspre ierni, dar au niveluri relativ scăzute de SAD și probleme de dispoziție sezonieră. De ce? Pentru că aceste culturi privesc iarna ca pe un loc de joacă și o plăcere, nu ca pe o încercare. Să te entuziasmezi de lopătatul zăpezii poate fi peste puterile multora dintre noi, dar poți încerca să te concentrezi mai mult pe aspectele distractive și confortabile ale anotimpurilor reci., potrivit Inc.

Cereți ajutor profesionist. Dacă această perioadă a anului vă face în mod constant să vă simțiți deprimat, discutarea sentimentelor dumneavoastră cu un profesionist v-ar putea ajuta să descâlciți rădăcinile personale ale anxietății dumneavoastră de toamnă. 

Totuși, primul pas pentru a pune în practică toate acestea este pur și simplu să recunoașteți modelul sezonier al scăderii dispoziției dvs. Dacă ați crezut că sunteți ciudat sau unic să găsiți luna septembrie cam mohorâtă, să știți că sunteți departe de a fi singur. Acesta este un tipar recunoscut și, odată ce l-ați identificat, sunt multe de făcut pentru a-l combate. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel