De ce ne împărtășim cu vin și nu cu apă? Părintele Calistrat Chifan: „Are trei calități divine pe care noi nu le știm”

Data publicării:
Părintele Calistrat Chifan, captură video Youtube, BZI
Descriere foto: Părintele Calistrat Chifan, captură video Youtube, BZI

Părintele Calistrat Chifan explică semnificația vinului e la Sfânta Împărtășanie.

Sfânta Împărtășanie este una dintre cele mai vechi taine care este respectată cu sfințenie de toți creștinii. Astfel, în special în cele mai importante posturi din an, credincioșii merg la biserică pentru a primi Trupul și Sângele Domnului, care este reprezentat de vinul roșu și de anafura, pe care duhovnicul le oferă pe rând fiecăruia în parte, în fața Altarului. Cu toate acestea, puțini știu care este semnificația vinului și motivul pentru care, în timp, el nu a fost înlocuit cu apa. Pentru a elucida aceste curiozități, părintele Calistrat Chifan a discutat despre acest subiect și a dezvăluit motivul pentru care această băutură alcoolică este atât de importantă.

„Oamenii fac abuz, Hristos a făcut din el Mântuire. De ce vinul? Are trei calități divine pe care noi nu le știm. Vinul crește din pământ, se hrănește cu apă și devine sânge Dumnezeiesc. Din ce a fost alcătuit omul? Din apă și din pământ. Via nu are nevoie de altă întreținere. Omul duhovnicesc prin ce primește dulceața Dumnezeirii? Prin rugăciune, prin lumină, prin căutarea veșnică a luminii, de asta vinul.”, a spus părintele Calistrat Chifan în cadrul unei emisiuni.

Te-ar putea interesa și: Vrei să slăbești repede și să scapi de celulită? Urmează aceste patru reguli de aur. Carmen Brumă: „Rezultate bune chiar și într-o perioadă scurtă”

Motivul pentru care se oferă vinul la Împărtășanie

Așadar, în ciuda abuzurilor pe care anumite persoane le fac în fața consumului de vin, preotul spune că aceasta este băutura pe care toată lumea o are la îndemână și care este posibilă doar cu ajutorul lui Dumnezeu, care ajută în procesul de creare.

„Și Iisus când vine la Cana Galileii binecuvântează apa și o face vin, iar acum se duce la Cina de Taină, același pahar cu vin îl ia în mână și spune așa „Beți din acesta toți” și folosește acest element, vinul, pentru că este cultura cea mai la îndemână a fiecărui om de a avea accesibilitate la aceste taine, care să nu poată fi folosit sau traficat în actul de mântuire. Cine aduce vinul la biserică? Omul. Excludem abuzul, pentru că poți să te îmbolnăvești și cu apă, poți muri și de pâine prea multă, de carne, orice abuz poate duce la moarte.”, a continuat preotul să explice.

VEZI și: Ilinca Vandici reacționează, după ce s-a scris că Nicoleta Luciu ar divorța: „Într-o căsnicie e normal să apară și divergențe, certuri”

Cum se produce vinul

În continuare, preotul a explicat pe larg care sunt etapele prin care strugurii trec, până când ajung în produsul finit, adică în vin.

„Vinul cum se produce? Curat, din mâna omului. Deci noi nu putem face vin din altceva, este făcut și cu esență, ce cumpărăm noi comercial, din alimentară, dar elementul cel mai simplu pe care ni-l dă pământul este vinul. Omul doar prășește pământul, leagă vinul, iar bobul îl zdrobește, care e simbolul ucenicii, și îl transformă în vin care crește prin puterea fermentației, prin focul pătimirii. Deci ea suportă o transformare, această transformare nu o face omul, ci Dumnezeu.”, mai spune acesta.

VEZI și: Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi: „Îmi amintesc cum îmi arăta palma”. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel