De ce este mai bine pentru sănătate să dormi într-o cameră mai răcoroasă

Data publicării:
Somn, foto Unsplash/ Lux Graves
Descriere foto: Somn, foto Unsplash/ Lux Graves

Să dormi bine este important pentru, ei bine, practic pentru orice. Un somn suficient de profund și odihnitor este vital nu doar pentru o funcție mentală și emoțională optimă, ci și pentru sănătatea fizică. 

În timp ce există mai mulți factori care contribuie la crearea circumstanțelor ideale care duc la o noapte de somn excelent, există unul mai puțin evident care ar putea face o mare diferență: temperatura camerei.

Atunci când ne așezăm pentru a ne culca pentru noapte, corpul nostru dorește în mod natural să treacă la o temperatură internă mai rece. Vasele de sânge ale pielii noastre se dilată, radiind căldură și răcorindu-ne în mod eficient.

H. Craig Heller, Ph.D., profesor de biologie la Universitatea Stanford, explică: "Când te duci la culcare, punctul de setare a temperaturii corpului - temperatura pe care creierul tău încearcă să o atingă - scade. Gândiți-vă la aceasta ca la termostatul intern", potrivit WebMD. Dacă temperatura din dormitor este prea caldă, acest lucru este mai greu de realizat.


Scăderea temperaturii corpului atunci când ne întindem este, de fapt, un declanșator important care induce somnul. De aceea, majoritatea experților în somn sunt de acord că menținerea temperaturii din cameră între 16 și 19 grade Celsius - este cea mai bună pentru un somn sănătos.

Ajay C. Sampat, M.D., profesor clinic asistent de neurologie și medicină a somnului la Universitatea Davis Health din California, a declarat pentru SELF: "În general, menținerea unei camere mai reci este utilă deoarece temperatura naturală a corpului tău scade pe parcursul somnului. Dacă aveți un mediu mai răcoros, acest lucru facilitează această tranziție".

Există, desigur, și alți factori care contribuie, de asemenea, la crearea unui mediu de somn optim. Lumina, zgomotul, alcoolul și cofeina, precum și utilizarea tehnologiei, toate joacă un rol important. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel