De ce este greșit să dormi pe burtă. Efectele negative pe care le poate avea asupra sănătății tale

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Vladislav Muslakov
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Vladislav Muslakov

Specialiștii avertizează că dormitul pe burtă este un pericol pentru sănătate. Iată de ce. 

4 motive pentru care dormitul pe burtă nu este cea mai bună alegere. 


1. Poate provoca dureri de gât


Dormitul pe burtă este, fără îndoială, cea mai greșită poziție de somn, potrivit specialistului în somn Michael Breus, PhD, autorul cărții The Power of When. Și asta pentru că provoacă adesea dureri destul de mari, în special la nivelul gâtului.


Adesea, atunci când oamenii dorm pe burtă, gâtul lor este ridicat prea sus. În plus, gâtul este răsucit într-o parte pe parcursul întregii seri. Ca urmare, mulți se confruntă cu dureri de gât dimineața după ce dorm pe burtă, spune Breus.


2. Îți poate încorda partea inferioară a spatelui


Durerea de spate este o altă problemă comună a celor care dorm pe burtă, potrivit Clinicii Cleveland. Dormitul pe partea din față vă extinde gâtul și coloana vertebrală, ceea ce pune un stres suplimentar asupra articulațiilor din coloana vertebrală și partea inferioară a spatelui. 


3. Își provoacă un somn agitat


Cei care dorm pe burtă sunt adesea și cei care se mișcă cel mai mult pe parcursul nopții, spune Breus. Dormitul cu fața în jos comprimă articulațiile din gât și spate. Și poate provoca, de asemenea, amorțirea brațelor, având în vedere că acestea stau de obicei sub greutatea corpului tău.


Din cauza disconfortului pe care îl poate provoca această poziție, cei care dorm pe burtă au tendința de a se mișca mai des în timpul nopții, provocând întreruperea somnului. Iar lipsa unui somn de calitate este legată de tot felul de efecte negative asupra sănătății, cum ar fi excesul de greutate și tensiunea arterială ridicată.


4. Poate înrăutăți refluxul acid


Orice poziție de dormit plată poate agrava simptomele refluxului acid - și asta include și somnul pe burtă. Atunci când stați în picioare sau în poziție verticală, gravitația ajută la prevenirea acidului din stomac să se ridice înapoi în gât, potrivit GI Society.


Dar atunci când stați întins în pat, gravitația nu este acolo pentru a vă ajuta, ceea ce face mai ușor ca acidul să se ridice și să vă perturbe somnul.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel