De ce este bine să dormi cu șosete în picioare. 4 beneficii mai puțin cunoscute

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Livi Po
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Livi Po

Lumea poate fi împărțită în două tipuri de oameni - cei cărora le place să doarmă cu șosetele în picioare și cei care detestă acest lucru.

Potrivit Apartment Therapy, aproximativ 28% dintre oamenii din SUA iubesc ideea de a purta șosete în pat. După cum se pare, acest grup culege câteva beneficii utile pentru sănătate pe care celelalte 72% le ratează.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a vă îmbunătăți sănătatea, atunci terapia cu șosete ar putea fi răspunsul. Iată câteva moduri în care purtarea șosetelor noaptea vă poate ajuta.

 


1. Adormiți mai repede

Corpului tău îi poate fi greu să adoarmă atunci când picioarele sunt reci. Acesta este unul dintre marile motive pentru care Medical News Today recomandă purtarea șosetelor noaptea. De fapt, studiile arată că adulții care poartă șosete normale sau încălzite noaptea tind să adoarmă mai repede.

Purtarea șosetelor permite vaselor de sânge să se dilate și să elibereze căldură prin piele. Această funcție corporală se numește vasodilatație. Cercetările sugerează că vasodilatația la nivelul mâinilor și picioarelor vă poate face să adormiți mai repede. Practic, trimite un semnal către creierul tău că este timpul să dormi, scăzând temperatura de bază a corpului tău.

 


Modificările temperaturii corpului


Corpul își schimbă temperatura în funcție de ritmul circadian. Acest tipar zilnic ajută corpul tău să știe când este timpul să doarmă sau să se trezească. Pentru a regla ceasul intern al corpului, temperatura crește atunci când sunteți treaz și scade cu 1 sau 2 grade atunci când adormiți.

Unele cercetări arată că pielea caldă este asociată cu adormirea mai rapidă, ajutând la ciclul de reglare a temperaturii. Așadar, dacă petreceți prea mult timp uitându-vă la tavan în loc să adormiți, atunci asigurați-vă că data viitoare vă luați niște șosete în picioare.

 

2. Șosetele pot preveni bufeurile


Pe lângă faptul că adormi mai repede, purtarea șosetelor noaptea  are și alte beneficii pentru sănătate. Unul dintre aceste beneficii este prevenirea bufeurilor. Potrivit Clinica Cleveland, trei din patru femei experimentează bufeurile în timpul etapei perimenopauzei

Bufeurile  sunt atunci când te simți copleșită de căldură din senin, o căldură care te face să transpiri, să te înroșești șiaccelereazăi bătăile inimii. De asemenea, este posibil să ai frisoane după aceea, dacă acest lucru se întâmplă noaptea.

 

Cum previn șosetele bufeurile de căldură


Deși ar putea părea contraintuitiv să te îmbraci în mai multe straturi de haine pentru a preveni bufeurile, este foarte recomandat. Sleep Foundation spune că bufeurile de menopauză apar atunci când există o creștere a temperaturii centrale a corpului. Acest lucru se poate întâmpla noaptea sau în timpul zilei.

Purtarea șosetelor noaptea poate ajuta organismul să scadă temperatura centrală a corpului. Acest lucru poate să  reducă șansele de a vă confrunta cu bufeuri în mijlocul nopții. Rețineți doar că și alte lucruri pot duce la bufeuri, cum ar fi hormonii. Purtarea ciorapilor este o metodă preventivă ușor de încercat.

 


3. Șosetele te pot scapa de insomnie

Dormitul cu șosete poate să nu ajute orice tulburare de somn, dar dacă suferiți de insomnie, șosetele pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor. Indivizii pot vedea chiar îmbunătățiri prin simpla încălzire a picioarelor cu 20 de minute înainte de culcare.

 Sleep Foundation spune, de asemenea, că un studiu separat a arătat că persoanele care suferă de insomnie au văzut îmbunătățiri prin încălzirea mâinilor și picioarelor. Deși este demn de remarcat, vârsta poate juca un rol în eficacitatea încălzirii picioarelor înainte de somn. Unele cercetări sugerează că pacienții vârstnici cu insomnie nu experimentează nicio schimbare a simptomelor lor după ce își încălzesc picioarele.


4. Ameliorează călcâiele crăpate

Călcâiele uscate și crăpate apar dintr-o varietate de motive. Unii oameni se pot confrunta cu psoriazis sau eczeme cronice, care pot apărea și pe alte părți ale corpului. Alții pot avea de-a face cu aceasta în mod sezonier, în timpul iernii, când există mai puțină umiditate în aer. Pentru a vă repara picioarele, purtați șosete la culcare.

Un articol publicat de NBC News recomandă să purtați șosete din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau lâna. Înainte de a vă pune șosetele, ungeți picioarele cu vaselină sau cu o cremă hidratantă. Șosetele vor menține acea hidratare în timp ce dormiți și vor îmbunătăți starea picioarelor dumneavoastră.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel