De ce apare insomnia și cum scăpăm de ea. Medicul Vlad Ciurea, semnal de alarmă: „Este foarte grav”

Data publicării:
Prof. dr. Vlad Ciurea/ captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar
Descriere foto: Prof. dr. Vlad Ciurea/ captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar

 Medicul Vlad Ciurea a vorbit despre motivele care ne duc în pragul insomniei. 

Insomniile au început să facă parte din viața multora dintre noi și, spre deosebire de momentele în care apăreau ele în trecut, acum își fac apariția în viața noastră mult mai devreme decât ar fi normal. Există copii care se confruntă cu aceste stări negative pentru organism, iar medicul Vlad Ciurea a vorbit despre fenomenul pe care-l clasează a fi „foarte grav.”

„Toți probabil ați avut sau aveți insomnii, este foarte grav. Toți avem asta și din nefericire pot scădea sistemele, la doamne sistemul endocrin nu mai funcționează, iar asta e protecția corpului feminin, iar dacă nu se mai secretă în somn, se produc mari dereglări. Se spune „Dormi copile să crești mare”, pentru că în somn se secretă hormonul de creștere. Sunt multe elemente. Copilul nu mai are liniștea de dinaintea somnului, el se culcă cu tableta în mână. Alt element este faptul că e preocupat de multe lucruri, bea suc seara, alimentația nu-l mai lasă să doarmă.”, a dezvăluit prof. dr. Vlad Ciurea într-un dialog pe care l-a avut cu Mihai Morar.

Citește și: Alimentele care te pot distruge. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment: „Sunt o greutate pentru creier”. Trebuie să renunți acum la ele

Copii stresați pot avea insomnii

Există extrem de multe motive care pot provoca aceste stări de insomnie, dezvăluie medicul Vlad Ciurea. Printre ele fac parte și alimentația necorespunzătoare, dar și stresul. Chiar dacă nu au grijile adulților, micuții experimentează și ei fel de fel de situații dificile, care nu fac nimic altceva decât să-i streseze. Astfel, specialistul spune că aceștia trebuie susținut de părinți și încurajați la orice pas. 

„Cea mai bună mâncare este bucătăria țăranului. Starea de stres de peste zi, poate i se cer prea mult, uitați-vă ce ghiozdan are un copil, îi rupe spatele, solicitările părinților, certurile, el ce să mai facă? Nu au timp de relaxare. Fiecare etapă trebuie să aibă programul ei, copilul nu trebuie certat, dar cu anumite limite pe care i le dai. Această supraîncărcare nu vine cu nimic bun.”, a continuat specialistul.

VEZI și: Vlad Ciurea: Secretul celor 3 S pentru o viață sănătoasă / video

Telefonul, extrem de periculos pentru sănătate

Trăim într-o lume în care tehnologia ne-a acaparat complet și, chiar dacă nu ne dăm seama de aceste lucruri, telefonul este unul dintre factorii de stres care ne pot influența extrem de mult odihna de pe timpul nopții. Din acestă motiv, Vlad Ciurea a explicat regula care s-a impus în spitalul în care acesta lucrează.

„În spitalul în care lucrez, directorul spitalului a cerut ca toate telefoanele să fie afară. Când am fost în Austria și Germania, telefoanele erau în afara sălii de operație. La noi mai apare câte un mesaj important și atunci răspunde o asistentă, nu doctorul din operație. Telefonul este un stres de multe ori. Trebuie ca viața să curgă, nu să fie cu interferări de acest gen. Disciplina este antidotul stresului”, a spus medicul Vlad Ciurea.

Citește și: Val de critici după ce Rebeca, fetița care i-a dat viață Mădălinei Manole la Românii au Talent, nu a primit Golden Buzz-ul: „Dovadă clară de frustrare sau de rea intenție”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel