De ce ai probleme cu somnul pe măsură ce îmbătrânești. Ce spun EXPERȚII

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor We-Vibe Toys
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor We-Vibe Toys

Nu este neobișnuit să aveți probleme în a vă bucura de un somn bun și este chiar mai dificil pentru persoanele în vârstă să pună capul pe pernă și să înceapă să viseze liniștit toată noaptea. Ceea ce a fost întotdeauna un moment natural, perfect plăcut pentru a vă relaxa și a vă reîncărca, sfârșește prin a fi o noapte extrem de frustrantă . Tot ceea ce vrei să faci este să dormi liniștit, iar acum, pe măsură ce îmbătrânești, nu mai dormi. Nu este o situație fericită în care să te afli și este de înțeles că vrei să știi ce s-a schimbat.

Un somn mai puțin profund este normal pe măsură ce îmbătrânești

Colin Espie, doctor în științe, co-fondator și cercetător șef al Big Health și profesor de medicină a somnului la Universitatea din Oxford explică faptul că, mai târziu în viață, somnul tinde să fie puțin mai fragmentat. Este normal să ai un somn mai puțin profund, precum și perioade intermitente de veghe. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Potrivit lui Espie, "Mulți adulți mai în vârstă se confruntă cu o schimbare a ritmurilor lor naturale de somn. Există o îmbătrânire a [ceea ce se numește] ceasului circadian".

Ceasul tău circadian are un ritm de 24 de ore și este ghidat de corpul tău, la nivel intern. Ceasul dumneavoastră intern reglează totul, de la fazele de somn și de trezire, la temperatura corpului, alimentația și digestia și așa mai departe.

Modificările circadiene sunt un eveniment natural; o "consecință a îmbătrânirii sănătoase"

Pe măsură ce îmbătrâniți, aveți tendința de a dormi mai devreme în fiecare noapte și de a vă trezi mai devreme în fiecare zi. Acest lucru este exact opusul ciclului circadian al unui adolescent, care îi ține pe indivizii din această categorie de vârstă treji destul de târziu în noapte. Espie explică: "Modificările circadiene pot contribui, de asemenea, la faptul că adulții mai în vârstă se simt somnoroși în timpul zilei și vigilenți la primele ore ale dimineții". El adaugă, de asemenea, că schimbările circadiene sunt un eveniment natural; o "consecință a îmbătrânirii sănătoase", dacă vreți. Cu toate acestea, schimbările circadiene sunt de fapt chiar mai distincte la persoanele care suferă de demență, notează Espie.

Un studiu anterior a scos la iveală faptul că persoanele în vârstă erau mult mai predispuse să se trezească în timpul somnului

Încă un indiciu că nu ești singurul care nu are parte de un somn fericit este un studiu realizat de Brigham and Women's Hospital. Cercetătorii au analizat datele privind modelele de somn ale persoanelor cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, comparativ cu cele ale adulților cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani. Potrivit cercetătorului principal al studiului, Dr. Klerman, "Studiul nostru a constatat că atât tinerii, cât și persoanele în vârstă nu au avut probleme în a adormi, dar populația mai în vârstă a fost de patru ori mai predispusă să se trezească pe parcursul nopții, în comparație cu persoanele mai tinere", potrivit eatthis.comGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel