David Popovici le spune părinților ce să facă dacă copilul este abuzat de antrenor: „Nu ar trebui să stea în tribună”

Sursă foto: Youtube/ Starea Nației Oficial
Descriere foto: Sursă foto: Youtube/ Starea Nației Oficial

David Popovici a dezvăluit detaliile activității sale de sportiv. Ce sfaturi le dă celor care au copii în grija unui antrenor.

David Popovici, campion mondial la înot, la numai 17 ani, a fost prezent în emisiunea lui Dragoș Pătraru, „Starea Nației”, acolo unde au discutat despre viața și experiențele sportivului. Printre celelalte subiecte, David a precizat câteva detalii în privința experienței sale în bazinul de înot, pe vremea când părinții săi îl însoțeau și îi priveau parcursul, ca orice alt părinte. Cu toate acestea, el spune că, de la un anumit moment, părinții ar trebui să se detașeze de „privitul” copilului deoarece această acțiune poate produce anumite griji în mintea acestuia. Pentru a oferi un exemplu, sportivul a povestit un episod din viața sa.

„Sunt antrenori care țipă la copii și părinții fac infarct în tribună pe pe subiectul „De ce nu a reușit copilul meu?”. Nu cred că ar trebui implicați atât de mult părinții. Eu cred că, de la un anumit punct, în parcursul unui sportiv de performanță sau al unui copil, părintele nu ar ai trebui să stea în tribună, părerea mea. Eu unul nu mă simțeam bine când părinții mei stăteau în tribună și mă urmăreau. Mă simțeam judecat, știam că poate să mi se reproșeze ceva legat de starea mea care nu era tocmai perfectă, fiind un copil mai agitat. Cred că de la un anumit punct, părinții ar trebui să se detașeze de viața sportivă a copilului, să-l împingă ușor, să-l susțină și să-l lase pe mâinile antrenorului. Dacă îl bate pe copil, schimbi antrenorul. S-a făcut performanță și cu bătaie, poate încă se face, dar traumele cu care ieși de acolo nu merită absolut deloc.”, a precizat sportivul în cadrul podcastului.

Nu a avut prea mult „noroc”

Mai departe, David a mai menționat că nu a avut parte de „noroc” prea mult în cariera sa sportivă.

„Doar m-am născut cu mâini și brațe lungi, asta pentru că ai mei sunt relativ înalți, dar atât. Există mulți înotători foarte buni mult mai scunzi decât mine. Se poate. Nu trebuie decât să-ți cauți potențialul și să-l atingi.”, a mai spus acesta, conform sursei menționate.

Totodată, sportivul a mai dezvăluit un „secret” pentru părinții care doresc să asculte opinia sa. Tânărul precizează că între vârsta de cinci și opt ani, un copil are cele mai mari șanse de a se îndrăgosti de un sport și de a face performanță

„Nu cred că există o vârstă anume pe care să o pot numi, dar undeva între cinci și opt ani cred că e o perioadă de „aur”, cel puțin din ce am văzut eu, experiența mea. Atunci îi oferi șansa copilului tău să se îndrăgostească de un sport. Poate fi absolut orice sport. Cât timp se mișcă, face mișcare, toate șansele sunt să se mențină, să-și dorească cum mi-am dorit și eu. Într-o zi am spus că nu mai vreau două antrenamente pe săptămână, am zis că vreau și eu patru, că-mi place, vreau să merg mai des. Așa pornește, ca o joacă. Cât timp i se oferă șansa asta, îi împingi ușor către ceva mai bun.”, a încheiat acesta.

Vezi și: David Popovici: Scopul meu nu este să câştig, nu mă concentrez pe asta

Vezi și: David Popovici, înainte de Mondialele de Înot: Nu îmi plac întrecerile în bazin scurt. Nu e un bluf!

Vezi și: David Popovici a fost desemnat înotătorul anului în lume. Sportivul român, pe prima pagină a revistei Swimming World Magazine / foto

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 05 sep 2023, 22:27 | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience