Dacă te simți lipsit de energie întreaga zi, ai putea avea nevoie de acești 6 nutrienți

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Unplash/ Sammy Williams
Descriere foto: Foto Unplash/ Sammy Williams

Corpul tău se simte lipsit de energie chiar și după o noapte întreagă de somn? Ar putea fi un semn că vă lipsesc acești nutrienți. 

Deși există multe cauze posibile pentru oboseală, deficiențele alimentare sunt un factor comun, spune William W. Li, MD, autorul cărții Eat to Beat Disease. Într-adevăr, vitaminele și mineralele sunt implicate în metabolism, în transportul de oxigen și în funcțiile neuronale, astfel încât o aprovizionare insuficientă poate duce la efecte secundare, cum ar fi somnolența, conform unui articol din ianuarie 2020 în Nutrients.

 

Aici, Dr. Li împărtășește care sunt nutrienții de care aveți nevoie (și ce alimente să mâncați) pentru a vă menține nivelul de energie ridicat.

 

1. Vitamina B12


"Vitamina B12 este folosită de organism pentru construirea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigenul către celelalte celule ale noastre", spune Dr. Li. Așadar, atunci când dieta ta nu are suficientă B12, celulele roșii sănătoase din sângele tău devin compromise.

Acest lucru duce la mai puțin oxigen care călătorește către țesuturile tale, motiv pentru care te simți obosit, explică Dr. Li.

Scoicile, somonul, iaurtul, ouăle și ficatul de vită sunt surse bune de vitamina B12, precum și alimentele îmbogățite, cum ar fi anumite cereale, spune Dr. Li.

 

2. Zinc


"Zincul este esențial pentru un metabolism sănătos, așa că deficiențele acestui micronutrient duc adesea la oboseală", spune Dr. Li.

Într-adevăr, zincul este esențial pentru reglarea complexului ATP (Adenozin trifosfat), care este sursa de energie la nivel celular, conform unui articol din 2017 din Einstein. Același articol notează că administrarea de suplimente de zinc a ajutat la prevenirea epuizării la persoanele supuse chimioterapiei.

"Printre alimentele sănătoase care conțin zinc se numără crustaceele, precum stridiile și midiile, fasolea, lintea și năutul", spune Dr. Li.

 

3. Magneziu


Magneziul este necesar pentru producerea de energie, construirea de oase puternice și sănătatea mușchilor, astfel încât o deficiență în acest mineral puternic poate duce la mușchi obosiți și slăbiciune, spune Dr. Li.

Magneziul joacă, de asemenea, un rol important în sistemul cardiovascular, precum și în alte procese biologice, cum ar fi reglarea zahărului din sânge și sinteza proteinelor, potrivit National Institutes of Health.

"Printre alimentele sănătoase care conțin magneziu se numără semințele de dovleac, caju, migdalele, brănza elvețiană, spanacul, okra și soia", spune Dr. Li.

 

4. Vitamina D


Vitamina D este folosită de organism pentru a construi oase puternice și pentru a susține un sistem imunitar sănătos, spune Dr. Li. În consecință, atunci când corpul tău are o lipsă de vitamina D, este posibil să te simți letargic.

De fapt, persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D care au primit un supliment alimentar timp de cinci săptămâni au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor de oboseală, conform unui studiu din august 2014, publicat în North American Journal of Medical Sciences.

"Alimentele care conțin vitamina D includ ciupercile, somonul, macroul, sardinele și alimentele fortificate, cum ar fi laptele și cerealele", spune Dr. Li.

 

5. Fier


Deficiența de fier este cea mai frecventă formă de anemie, o afecțiune în care organismul nu are suficiente celule roșii sănătoase din sânge, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Iată de ce este important fierul: este folosit pentru a crea hemoglobină, substanța chimică care face ca sângele să fie roșu și transportă oxigenul în tot corpul, spune Dr. Li. Fără suficient sânge oxigenat pentru a vă hrăni celulele și țesuturile, vă veți simți cu siguranță slăbit. Cu alte cuvinte, un nivel scăzut de oxigen este egal cu o energie scăzută.

Printre alimentele bogate în fier se numără spanacul, mazărea, lintea, năutul, fasolea, tofu, sardinele, stridiile, scoicile și midiile, spune Dr. Li.

 

6. Vitamina C


În timp ce vitamina C, care susține sistemul imunitar, ajută la protecția împotriva stresului oxidativ, acest nutrient vital este, de asemenea, utilizat de organism pentru a produce colagen, care este esențial pentru oasele și articulațiile noastre, spune Dr. Li. În plus, vitamina C este esențială pentru crearea de aminoacizi folosiți pentru construirea unor mușchi sănătoși, adaugă el.

Astfel, atunci când organismul dumneavoastră nu primește suficientă vitamina C pentru a vă susține oasele, articulațiile și mușchii, aveți tendința de a vă simți obosiți.

"Alimentele care conțin vitamina C includ citricele, roșiile, ardeii roșii, guava, kiwi, broccoli și varza de Bruxelles", spune Dr. Li.

 

Citește și: 5 motive pentru care te trezești obosit, chiar și după o noapte întreagă de somn. Ce spun specialiștii



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel