Dacă te-ai întrebat vreodată ce se va întâmpla cu creierul tău după ce mori, află ce au descoperit specialiștii

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Robina Weermeijer
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Robina Weermeijer

Ce se întâmplă cu creierul nostru după ce murim este un subiect care îi fascinează pe mulți. Știm că, atunci când inima încetează să mai bată, nu mai pompează sânge, iar fără sânge sau oxigen, creierul încetează să mai funcționeze. 

Poveștile celor care au supraviețuit unor experiențe de moarte clinică sugerează că se întâmplă ceva în creier. Aceștia descriu lucruri de care nu ar trebui să fie conștienți dacă sunt morți. Unii văd o lumină puternică sau au ceea ce pare a fi o experiență extracorporală. Neurologii cred că există două tipuri de experiențe în apropierea morții, iar ambele implică o conștientizare a timpului și a altor senzații, cum ar fi sunetele. Cercetătorii cred, de asemenea, că creierul eliberează endorfine și/sau dimetiltriptamina în timpul morții clinice, care poate declanșa experiențe euforice pe măsură ce celulele creierului încep să moară, potrivit Newsweek. 

 

Cercetările arată că creierul nostru este activ după moarte

 

Un studiu din 2018 publicat în Annals of Neurology a analizat creierul persoanelor pe moarte prin intermediul unor electrozi atașați. Aceștia au observat că creierul experimentează o explozie de activitate în minutele dinaintea opririi sale. În plus, oamenii de știință au efectuat cercetări similare pe șobolani, unde au observat că activitatea cerebrală a crescut de fapt după moarte, dezvăluind că "semnăturile electrice ale conștiinței" erau mai mari decât atunci când erau în viață, notează Proceedings of the National Academy of Sciences. Acest lucru sugerează că ceva se întâmplă în creier.

 

Orice s-ar întâmpla ar putea dura ceva timp. Nu durează mult timp până când cortexul cerebral (partea gândirii din creierul nostru) se oprește. După ce se oprește, acesta declanșează mai multe procese celulare. Aceste reacții sunt lente și, în cele din urmă, provoacă moartea creierului, dar poate dura ore, potrivit Dr. Sam Parnia, director de cercetare în domeniul îngrijirii critice și al resuscitării la NYU Langone School of Medicine. Dr. Parnia este unul dintre cei mulți care studiază în timp real legătura dintre creier și conștiință în timpul morții pentru a descoperi misterele din jurul a ceea ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când murim.

 

Citește și: 5 obiceiuri sănătoase care îți prelungesc viața cu 10 ani. STUDIU



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel