Cum slăbești mâncând shaorma. Cristian Mărgărit te învață cum să transformi o shaorma calorică într-una dietetică

Data actualizării: | Data publicării:
Cristian Mărgărit, captură vieo Youtube
Descriere foto: Cristian Mărgărit, captură vieo Youtube

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a dezvăluit cum putem prepara shaorma sănătoasă acasă.

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a fost invitat în cadrul emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani”, unde a vorbit despre unul dintre alimentele preferate ale românilor: shaorma. Totuși, pe cât este de delicioasă, aceasta este și atât de periculoasă pentru siluetă, fiind o adevărată bombă calorică. Partea bună este că nu trebuie să renunți permanent la shaorma, ci trebuie doar să eviți ingredientele nesănătoase din ea. 

„Shaorma se referă la o carne rotisată și, bineînțeles, poate fi pus într-o lipie, apoi române la latitudinea noastră ce alte ingrediente vrem să punem. Cartofii prăjiți nu au ce căuta în mixtul nostru, dacă vrem o shaorma de dietă. Putem folosi lipii de orez, fără gluten sau chiar una normală. Carnea este elementul de bază, dacă avem mixt de vită și oaie e mult mai multă grăsime. Rotisorul este vertical pentru ca grăsimea să rămână în carne, deci așa are mai multe calorii. Și în carnea de pui e foarte multă grăsime, aceasta conține și piele.”, a declarat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în cadrul emisiunii matinale de pe Antena 1.

Te poate interesa și:  Adevărul despre micii cu muștar. Cât sunt de sănătoși: „Arsura reprezintă un risc de cancer, de boli cardiovasculare pentru corpul nostru”

Cum prepari carnea de shaorma acasă

În cazul în care te hotărăști să prepari acasă shaorma, vei fi surprins să afli că o poți prepara exact ca la fast food, însă într-o manieră mult mai sănătoasă. Nutriționistul a dezvăluit o modalitate excelentă prin care poți prepara carnea de pui pentru shaorma, în propria bucătărie. 

„În ziua de azi se găsesc condimente de shaorma peste tot. Dacă vrem să ne iasă carnea fragedă, trebuie să o punem la marinat de seara și, în loc de lămâie punem puțină portocală, îi dă gust dulce și permite caramelizarea. O tăiem în fâșii subțiri, dacă l-am făcut la cuptor. După ce îl tăiem felii îl mai tragem puțin la tigaie, pentru a-l face crocant și pentru a deveni ca la rotisor.”, a mai dezvăluit acesta. 

Citește și: Antrenorul vedetelor, secretele siluetei. Cum i-a transformat Vlad Burghelea pe Codin Maticiuc și Smiley: „Cel mai bun sfat pe care-l pot da este...”

Ce sos folosim pentru shaorma sănătoasă

Când vine vorba de sosuri, nutriționistul spune să ne ferim de maioneză, care este o adevărată bombă calorică. Totuși, acesta oferă în schimb o altă variantă la fel de delicioasă, dar și mult mai sănătoasă.

„Ceapa, varza pot fi incluse în shaorma. Avem varianta de a folosi în locul sosului de maioneză, care de fapt este ulei făcut spumă, poți alege un iaurt grecesc cu usturoi, ulei de măsline, și obținem un sos cremos, care imită bine sosul shaormei. Sosul este mereu ascuns, tu nu știi ce cantitate mănânci, dacă îți pune 50 ml este ulei, pot fi 300-400 din calorii doar din sos.

Cmpoziția nutrițională nu este periculoasă dacă scoatem sosurile și cartofii prăjiți. Putem sămai facem acasă, pentru copil, burritos, îi mai punem niște fasole roție, pentru că are multe fibre, proteine și antioxidanți. Putem pune fasolea peste carne, în tigaie, cu puțin ulei de măsline. Se poate pune și carne tocată, trasă în tigaie cu condimentele, scurgem grăsimea și e perfectă. Bem și ayran după, e foarte sănătos, mai ales vara, pentru că hidratează mai bine decât apa, de aceea în zonele calde se bea acesta.”, a mai declarat acesta.

VEZI și: Legumele care reduc oboseala și au efecte miraculoase asupra sănătății: „Trebuie consumate de câteva ori pe săptămână”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel