Cum se decongelează corect mâncarea. Mihaela Bilic atenționează: Crește riscul de contaminare bacteriană!

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (mali maeder)
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (mali maeder)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum trebuie decongelate alimentele în mod corect și a atras atenția asupra unor aspecte importante.

"Mâncare gătită, refrigerată sau congelată - care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor? Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. 

Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:

1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută. 

2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului. Adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat, trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului. 

Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați ca să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu condiția ca odată decongelat să fie consumat imediat. 

3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura înaltă omoară majoritatea germenilor patogeni, dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar, gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume. 

Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C. Așada,r evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider. 

Frigul este cel mai bun agent de conservare când vine vorba de menținerea proprietăților nutriționale, aproape toate alimentele pot fi congelate de la fructe legume ierburi aromatice și pâine, până la carne pește brânză și mâncare gătită. E adevărat, nu putem pune la congelator maioneză, cremă de vanilie, pepene sau salată. Însă pentru restul preparatelor frigul previne risipa și asigură siguranța alimentară", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel