Cum să vă gestionați stresul și sănătatea mintală de Crăciun. Sfaturile terapeuților pentru a face față

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Aaron Burden
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Aaron Burden

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej pentru reuniunile de familie și pentru a vă bucura de compania celor dragi. Cu toate astea, sărbătorile pot fi solicitante, din cauza pregătilor intense pe care acestea le presupun.

Crăciunul, o perioadă de dăruire, de adunare și de bucurie, nu-i așa? Din păcate, nu pentru toată lumea - un sondaj recent YouGov a arătat că 26% dintre cei chestionați au declarat că Crăciunul le-a înrăutățit sănătatea mintală. 

"Se așteaptă de la noi să fim entuziasmați de Crăciun, să socializăm mai mult și să avem cine de familie - și misiunea complicată de a obține cadourile potrivite. Nu este surprinzător faptul că, Crăciunul poate fi o perioadă de groază pentru unii", explică Mel Chim, consilier și psihoterapeut la Amindset din Hong Kong și fondator al Colab+, un serviciu de consiliere și coaching care oferă servicii științifice de primare a performanței și de bunăstare a executivilor.

Nicola Shannon, consilier și terapeut la Maple Tree, este de acord. "Să vezi toate luminile și decorațiunile de sărbători, să auzi colindele de Crăciun care ne spun: "Este cea mai minunată perioadă a anului", când în interior ne simțim orice, dar nu ne simțim deloc veseli, poate fi extrem de dificil", spune ea.

"Sezonul de sărbători poate fi încărcat de presiunea de a socializa și de a maximiza experiențele, ceea ce face ca acest sezon al exceselor să fie, uneori, un pic prea excesiv", spune Chim.

Unde vă adresați pentru ajutor?

Există trei niveluri pentru a obține sprijin, potrivit Chim.

Prima începe cu conștientizarea unui sentiment de teamă, stres, anxietate sau îngrijorare.Apoi, să știți că armata voastră este puternică. Există mulți oameni din întreaga lume care nu se bucură de festivități, iar acest lucru merită respectat. În cele din urmă, luați un ghid. Imaginați-vă că mergeți într-o pădure - dacă aveți un ghid experimentat, puteți decide dacă vreți să luați cel mai scurt, cel mai rapid sau cel mai pitoresc traseu.

"Un consilier vă poate ajuta să faceți exact acest lucru și vă poate învăța sfaturi utile de supraviețuire pe parcurs", spune ea. O rețea de sprijin, mai ales în această perioadă a anului, este importantă, ne amintește Shannon: "Deschiderea față de un prieten de încredere poate fi primul pas. Adesea, doar auzind pe cineva spunând "și eu!" ne poate ajuta să ne simțim ascultați și mai puțin singuri".

Nu este neobișnuit ca oamenii să internalizeze narațiuni despre sărbătorile de Crăciun, explică Shannon. Înțelegerea și identificarea acestora este esențială. "De exemplu, "Sărbătorile sunt o perioadă în care se dăruiește, prin urmare trebuie să cumpăr tuturor celor din familie un cadou", chiar dacă nu îmi permit cu adevărat", spune ea.
"Odată ce începem să punem la îndoială mesajele de care ne agățăm, putem începe să stabilim limite. A numi ceea ce vrem să facem mai degrabă decât ceea ce ar trebui să facem - mai ales în această perioadă a anului - poate fi eliberator și poate ajuta la limitarea anxietății."
În cele din urmă, aceste limite sunt esențiale. "Este ușor să te angajezi prea mult și să ajungi să nu mai ai timp pentru tine însuți - fii conștient de tine însuți și evită să te suprasoliciți", adaugă Chim, potrivit www.scmp.com

Citește și: De ce ne certăm cu familia de sărbători. Lidia Fecioru: „Discuţiile apar încă de la cumpărături”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel