Cum să prăjești corect oul. Mihaela Bilic: Secretul nu constă în ulei, ci în căldură

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor wenping wang
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor wenping wang

Oul prăjit este gustarea preferată de mulți dintre noi la micul dejun. De cele mai multe ori greșim când îl prăjim.

Oul prăjit corect nu înseamnă ca acesta să fie înecat în ulei. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit secretul oului prăjit în mod corect. Folosind un capac nu este nevoie de mult ulei. 

”Vreau să vă arăt cum se prăjește un ou. Secretul nu constă în ulei, ci în căldură. Când zic căldură, zic capac. Pun foarte puțin ulei cât să dea gustul. Nu trebuie să îl înecăm în ulei. Oul se coagulează prin căldură. Trebuie să punem capacul. Acesta este secretul.

Oul corect pregătit este cel care are albușul complet coagulat și gălbenușul moale, zemos. Nimănui nu îi place un ou care să aibă albușul care să nu fie complet gătit. Puneți capacul. În felul acesta nu aveți nevoie de mult ulei, nu se prăjește, ci doar se coagulează. Asta fac proteinele. La căldură se coagulează.

Focul nu trebuie să fie foarte mare. Chiar dacă punem uleiul în tigaie, acesta nu pătrunde prin moleculele din albuș. Dacă l-ați făcut cu mult ulei, tatonați-l la final cu un șervețel, pentru a elimina excesul”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook. 

Beneficii ale consumului de ouă

Ouăle conțin diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate. De fapt, conțin un pic din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.

Dacă puteți pune mâna pe ouă naturale sau îmbogățite cu omega-3, acestea sunt și mai bune. Acestea conțin cantități mai mari de grăsimi omega-3 și sunt mult mai mari în vitamina A și E, potrivit Healthline.

Bogate în colesterol, dar nu dăunează sănătății

Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. De fapt, un singur ou conține 212 mg, care este mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg. Cu toate acestea, este important să rețineți că aportul de colesterol din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge.

Ficatul produce de fapt cantități mari de colesterol în fiecare zi. Când vă crește aportul de colesterol din produsele alimentare, ficatul produce pur și simplu mai puțin colesterol, mai arată Healthline.

Cu toate acestea, răspunsul la consumul de ouă variază de la o persoană la alta. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc colesterolul deloc. În celelalte 30%  din cazuri, ouăle pot ridica ușor colesterolul.

Dar dacă mănânci trei sau patru ouă în fiecare zi, atunci este posibil să ai colesterolul crescut. De asemenea, este bine să te uiți și la compoziția altor mâncăruri: unele sosuri conțin maioneză, care e făcută din ouă, sunt salate care conțin ou fiert, or dacă tu ai mâncat deja omletă la micul dejun, ar fi mai bine să le eviți. 

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel