Cum să păstrăm alimentele fără să folosim conservanți. Bilic: ”Cu aer modificat”

Data publicării:
 Mihaela Bilic, foto Facebook
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto Facebook

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt alternativele de conservare a alimentelor, cu ajutorul aerului. 


„Există gaze care au capacitatea de a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor și protejează proprietățile organoleptice ale unui produs. Azotul, oxigenul, dioxidul de carbon sau argonul, folosite individual sau în amestec, creează atmosfere protectoare care încetinesc degradarea alimentelor și optimizează conservarea lor. 

Ambalarea în atmosferă modificată sau MAP (Modified Atmosphere Packaging) are loc prin diluarea sau eliminarea completă a aerului din interiorul unui ambalaj. Acest lucru este posibil prin înlocuirea acestuia cu un gaz sau amestecuri de gaze, operațiune care are scopul de a prelungi termenul de valabilitate al produselor.
MAP este metodă de păstrare care se aplică unei game largi de alimente, de la carne și pește până la legume. 

Azot pentru chipsuri și cafea


Azotul este un gaz inert, nu interacționează și nu este absorbit de produs. Are funcție de umplere și protecție, prin urmare este folosit pentru a elimina oxigenul care rămâne în ambalaj în timpul împachetării. Se utilizează pentru chipsuri sau pentru ambalarea cafelei după prăjire.


 Oxigen pentru carne și salate


Oxigenul este folosit în mod normal pentru ambalarea cărnii roșii sau a peștelui cu scopul de a păstra aspectul optim- previne sau întârzie degradarea mioglobinei, care dă o culoare gri neplăcută. Are o utilizare similară, la concentrații mai mici, pentru legume sau plante cu fructe verzi, cum ar fi salatele în pungi.

Dioxid de carbon pentru paste și pește


Folosirea CO2 întârzie proliferarea bacteriilor sau ciupercilor. Este solubil în apă și grăsimi, de aceea necesită o dozare precisă ca să evităm schimbarea gustului prin acidificarea produsului. Amestecat cu azot, este folosit în conservarea pastelor, cărnii și peștelui, unde are o funcție bacteriostatică.
Azotul, oxigenul, dioxidul de carbon sau argonul blochează sau reduc degradarea enzimatică și biochimică a produselor, precum și cea generată de micro-organismele patogene. Prin prelungirea perioadei de timp în care produsul își păstrează caracteristicile – aromă, culoare, consistență, valoare nutritivă, standarde de siguranță pentru sănătate și igienă – crește și perioada în care aceasta rămâne la raft. O acțiune în numele sustenabilității, pentru a evita risipa alimentară. Totul cu aer!”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel