Cum recunoști peștele proaspăt. Semnele la care să fii atent. Chef Joseph Hadad: „Este primul indicator al prospețimii”

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Cheg Joseph Hadad a dezvăluit mai multe semne care indică faptul că ai cumpărat un pește proaspăt.

Peștele reprezintă o bună și importantă sursă de proteină, care poate avea efecte foarte benefice asupra sănătății generale. Cu toate acestea, dacă nu e proaspăt sau dacă este deja puțin alterat, acesta poate deveni inamicul organismului tău. În acest sens, este foarte important să alegi cu atenție tipul de pește pe care-l cumperi, astfel încât să fii sigur de faptul că acesta este 100% proaspăt. După cum ne-a obișnuit, chef Joseph Hadad vine cu câteva sfaturi excelente de luat în calcul, când vrei să te bucuri de un pește proaspăt.

„În primul rând, când vă decideți să cumpărați pește, trebuie să fiți atenți la cum arată. Este primul indicator al prospețimii. Da, ochii limpezi sunt un indicator, însă de multe ori aceștia se tulbură foarte repede după pescuire, așa că trebuie să aveți și alte criterii după care să îi judecați. Pielea trebuie să fie destul de fermă și elastică, astfel încât la presarea ușoară să se ridice înapoi.”, scrie Joseph Hadad, pe blogul său personal. 

Citește și: Chef Joseph Hadad, rețetă de omletă la cuptor: „Este mai gustoasă la temperatura camerei decât fierbinte”

Mirosul, criteriu important pentru alegerea peștelui

Nu doar aspectul indică prospețime, ci și mirosul, mai spune Joseph Hadad. Recunoști imediat un pește în acest mod, însă și pielea sa trebuie analizată foarte bine. Dacă e umedă, e semn bun, în caz contrar, peștele este vechi.

„Vă spuneam să țineți cont de mirosul care, oricât de specific ar fi, nu trebuie să fie prea puternic, aceasta indicând un pește învechit. Prospețimea se simte în miros, atât la întregul stand, cât și în bucata de pește pe care vreți să o cumpărați. De asemenea, este important ca pielea să fie umedă, să fie ținut în fulgi de gheață și solzii să fie lipiți de piele. În momentul în care aceștia se desprind de piele, sunt uscați și ridicați în vânt, este semn că peștele este vechi.”, a mai dezvăluit el.

VEZI și: Cum obții risotto perfect cremos și foarte delicios. Chef Joseph Hadad, trucuri inedite: „Trebuie să evitați câteva greșeli”

„Nu lăsați vânzătorul să vă bage în plasă altul”

Chiar dacă este important să asculți de sfatul comercianților, bucătarul chef spune că nu trebuie să-ți lași influențată decizia finală de către aceștia. De asemenea, vânzătorul te poate ajuta și cu servicii suplimentare, cum ar fi filetarea peștelui, astfel încât nu ar trebuie să-ți fie rușine să soliciți un astfel de serviciu. 

„Și aveți tot dreptul să vă alegeți peștele care vă face cu ochiul. Dacă vă atrage atenția un anume pește, nu lăsați vânzătorul să vă bage în plasă altul. Dar puteți să îl lăsați să vă dea sfaturi despre prepararea lui. Chiar dacă sunteți pasionați de gătit și știți o grămadă de rețete, este posibil să mai primiți sfaturi prețioase și de la comercianți. În plus, puteți să cereți și curățarea și filetarea peștelui. Cam toți vânzătorii oferă servicii de acest gen și nu este nicio rușine în a cere filetarea peștelui. Sunt chiar mulți bucătari mari care nu se descurcă foarte bine pe partea de măcelărie și lasă această sarcină în grija altora, care pot să o facă cu ochii închiși și imediat.

Și, nu în ultimul rând, nu uitați că are balta pește. În traducere gastronomică, vechea zicală ar însemna să nu vă rezumați la aceleași 2-3 tipuri de pește cu care sunteți obișnuiți, mai ales dacă vă aflați pe meleaguri străine. Alegeți, gătiți și gustați și altceva decât crapul, medalioanele de somon și dorada.”, a mai dezvăluit chef Joseph Hadad.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel