Cum obții risotto perfect cremos și foarte delicios. Chef Joseph Hadad, trucuri inedite: „Trebuie să evitați câteva greșeli”

Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com
Descriere foto: Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com

Chef Joseph Hadad a dezvăluit pas cu pas cum trebuie să pregătești risotto, dacă vrei să te bucuri de cel mai bun rezultat final.

Una dintre cele mai bune garnituri, dar și foarte versatile, ce poate însoți aproape orice fel principal, este risotto. Poate fi pregătit în diferite feluri și este extrem de delicios, dacă știi să îl pregătești corect, asigură chef Joseph Hadad. Mai mult, este foarte ușor de preparat de oricine, însă înainte să intri în bucătărie, trebuie să știi câteva trucuri ce te vor ajuta să obții cel mai cremos și gustos preparat.

„În opinia mea, risotto este unul din cele mai ușor de gătit feluri de mâncare, în comparație cu gustul și impresia finală. Însă pentru ca rezultatul să fie cel dorit, trebuie să urmați câțiva pași simpli și să evitați câteva greșeli.

Dar să începem cu începutul, și anume orezul. Sortimentul ales este esențial pentru obținerea unui risotto bun, pentru că aveți nevoie de un orez cu conținut crescut de amidon, ce va fi eliberat în procesul de gătire, dând cremozitatea specifică preparatului. Sortimentele cu bobul lung, cum ar fi jasmin sau basmati nu au această proprietate, așa că evitați-le. În schimb, orezul cu bobul rotund este mult mai potrivit. Iar din acesta, arborio și carnaroil sunt felurile cele mai indicate pentru risotto.”, a scris Chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

VEZI și: Cum dai gust preparatelor cu ajutorul oului. Chef Joseph Hadad: „Un ingredient foarte bogat. Un simplu ou poate să facă diferența”

Cum se sotează corect orezul pentru risotto

Un pas extrem de important, dacă vrei să obții un rositto perfect, exact ca în restaurantele italienești, este sotarea lui cât mai corectă, explică bucătarul chef. Există mai multe etape pe care trebuie să le îndeplinești aici, iar fiecare are importanța sa, pentru rezultatul final.

„Următorul pas îl constituie sotarea orezului. Fie că puneți ceapă sau mix de legume (ceapă, usturoi, țelină apio tocate foarte fin) la început sau nu (există rețete care nu folosesc ceapa, dar eu o recomand), sotarea în ulei de măsline a boabelor crude de orez este esențială când gătiți un risotto. Acest proces va menține boabele întregi. Sotarea durează câteva minute, până ce orezul devine translucid, moment în care procesul este întrerupt de adăugarea lichidului. Lichid care ar trebui să fie vinul sau direct o supă de bază. Vinul îi dă o aroma aparte, însă dacă din diverse motive nu doriți adaosul de alcool (care oricum se evaporă în procesul de gătire), atunci puteți sări peste acest pas. Ajunși la lichidul principal, însă, aici sunt trei aspecte foarte importante de care trebuie să țineți cont: să nu fie apă, să nu fie rece și să nu o puneți pe toată deodată.(...)

Lichidul trebuie adăugat treptat, pe măsură ce tranșa anterioară este absorbită și trebuie amestecat frecvent, astfel încât boabele să elibereze amidonul rămânând totuși ferme. O cantitate mare de lichid pusă dintr-o dată va fierbe orezul și nu va mai fi efectul cremos al preparatului. De asemenea, lichidul rece va încetini mult procesul de gătire și va crea un șoc termic la nivelul bobului, împiedicând absorbția corespunzătoare în interior.”, continuă el.

Citește și: Cum pregătești legumele perfecte la tigaie, fără ulei, în stil asiatic. Joseph Hadad: „O metodă sănătoasă. Cel mai important este să țineți minte că...”

Cum alegi vasul perfect pentru risotto

Extrem de important este și vasul în care urmează să gătești risotto, mai spune Joseph Hadad. Tigăile mai întinse sunt potrivite pentru acest preparat, iar când vine vorba de adăugarea celorlalte ingrediente pentru care ai optat, cum ar fi carnea sau fructele de mare, există și aici o regulă ce trebuie respectată cu sfințenie.

„Un alt aspect important este alegerea vasului de gătire. Eu recomand tigăile sau cratițele largi și joase, astfel încât toată cantitatea de orez să fie cât mai mult în contact cu sursa de căldură.

Celelalte ingrediente care dau gustul final al risotto-ului se adaugă aproape de etapa finală. De cele mai multe ori, carnea și unele legume este bine să fie gătite separat și adăugate ca un penultim pas în orez. Fructele de mare, însă, se gătesc imediat, așa că pot fi pus și crude în orez.”, mai spune Joseph Hadad.

VEZI și: 3 rețete de salate potrivite pentru grătar. Chef Joseph Hadad: ‘’Merg perfect’’

Cum obții un risotto cremos

Și, probabil că acum te întrebi cum reușesc bucătarii chefi să obțină un risotto perfect cremos. Ei bine, nu este foarte complicat, întrucât tot secretul stă în unt, care trebuie adăugat la final.

„Etapa finală este cea de a da cremozitatea caracteristică prin adăugarea untului (mantecatura este termenul folosit) și a parmezanului. După această parte, risotto-ul este aproape gata de servit, dar nu strică să îl mai lăsați câteva minute, nu mai mult, pentru ca aromele să se întrepătrundă, fără, însă, a se întări.

Servirea se recomandă a fi făcută în farfurii adânci, care îl mențin cald și, deci, mai moale, pentru mai multă vreme, spre deosebire de farfuriile întinse, în care se răcește mai repede.”, a conchis Joseph Hadad.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 21 iun 2023, 14:01 | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience