Cum prepară Mirela Vaida sarmalele de Crăciun și câte ore le lasă la fiert. Ingredientele secrete folosite de prezentatoarea TV: „Pentru savoare”

Data publicării:
EXCLUSIV

Mirela Vaida ne-a dezvăluit propria sa rețetă de sarmale.

Mirela Vaida deține trucurile speciale pentru niște sarmale perfecte de Crăciun. Vedeta nu ratează nicio ocazie de la a le pune celor dragi pe masă cele mai alese delicatese, iar majoritatea rețetelor le-a moștenit chiar de la mama sa, fiind autentice moldovenești. Așadar, există mai multe trucuri pe care trebuie să le știi, dacă îți dorești să prepari aceste sarmale speciale de Crăciun sau de Revelion, pe care prezentatoarea de la Acces Direct ni le-a prezentat în exclusivitate.

Ingrediente:

- orez
- morcov
- carne de porc tocată 
- ceapă 
- bulion 
- varză (pentru împăturit sarmale)
- sare, piper și alte condimente, după gust
- verdeață

Când vine vorba de cantități, Mirela Vaida spune că întotdeauna face rețetele după ochi, având propriul stil caracteristic de gătire. Un truc important pentru un gust perfect este ceapa, ne spune Mirela Vaida, care mărturisește că acest ingredient oferă compoziției o aromă aparte.

„Pe mine toată lumea mă întreabă de cantități. Eu habar nu am cantitățile, la mine e vorba de instinct, eu merg pe gust și îmi dau seama dacă mai trebuie ceva. Fac sarmalele după gustul din copilărie, fiindcă cu toții cred că ne raportăm la mâncarea de la mama. Sarmalele moldovenești se fac în stilul meu, acum multă lume sigur că are alte rețete, alte gusturi. Eu fac, în general, sarmale cu carnea de porc, fiindcă au alt gust, cu ceva grăsime, pentru că e foarte bună grăsimea aia și topește toată compoziția și o face mult mai moale, pun orez, morcov ras, pe care-l dau mai întâi puțin prin ulei și-l călesc, pun ceapă, pentru că dă un gust foarte, foarte bun, oricărei compoziții care are carne tocată. Asta este valabil și la perișoare. Deci am foarte multă ceapă, pe care o călesc și în care adaug și puțin bulion. După acea, pun orezul puțin la călit, după ce l-am lăsat la umflat în apă, cu morcovul și le călesc pe toate. Pun sare, piper, boia dulce, boia iute, după care adaug carnea tocată și le las puțin în tigaie. Sigur că se mai pun condimente după gust: foi de dafin, cimbru, fiecare ce are.”, ne-a dezvăluit în exclusivitate Mirela Vaida. 

VEZI și: Părintele Vasile Ioana, ediție specială de Crăciun / Pastila de frumusețe

Cum prepară Mirela Vaida sarmalele de Crăciun

Pentru a prepara sarmalele speciale ale Mirelei Vaida, ai nevoie de mai mult timp de petrecut în bucătărie, întrucât celebra prezentatoare ne mărturisește că acestea trebuie să fiarbă câteva ore pe aragaz, după care sunt date la cuptor, pentru a se rumeni perfect. De asemenea, din rețeta specială nu lipsesc nici afumătura sau verdețurile, alte trucuri utile pentru un rezultat pur și simplu savuros.

„Eu am o oală de tuci, o oală de pământ și aceea nu merge pe plita mea electrică, aceea se pune direct la cuptor. Dar eu le fierb 2-3 ore sarmalele, pe plită și, după aceea, le dau o oră la cuptor, ca să se rumenească și să se coacă. Iau foi de varză acră, nouă ne place să mâncăm foi de varză acră și știți că se pun câteva cotoare de varză pe fundul oalei, ca să nu se prindă, după care mă apuc să sucesc la sarmale. La noi în Moldova se pune și zarzavat, adică verdeață în sarmale. Eu toc foarte mărunt mărarul și pătrunjelul, pun foarte mult leuștean pentru miros, dar și pentru savoare, aromă, deci efectiv fac o compoziție bogată, chiar dacă mulți o critică. Unii pun doar carne și orez, eu așa o fac, îmi iese foarte bună și noi așa mâncăm. Eu nu le fac mici, mici, se spune „Cu cât mai mici sunt sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”, eu nu, le fac normale, ca să te saturi și să ai ce să mănânci dintr-o sărmăluță.

Le fac medii, spre mari, o jumătate de foaie de varză mare pun la o sarma și, după, printre ele pun și kaizer afumat, costiță afumată, cârnăciori afumați, pentru a da savoarea asta. Se lasă mult la fiert, eu țin minte că anul trecut mi-au fiert sarmalele șase ore. Le-am pus într-o oală mare, le-am lăsat la foc mic, din momentul în care au început să fiarbă, le-am acoperit bine, bine cu o farfurie pe care am băgat-o peste foile de sarmale, ca să preseze un pic și le-am lăsat mult la foc mic, până când ele și-au tras fiecare gustul, s-a înmuiat compoziția și foaia de varză. Le-am lăsat toată noaptea pe aragaz, după ce am stins focul, ca să stea acolo ele să se odihnească în zeama lor.  Noi mâncăm condimentat, cu mămăliguță. Se mănâncă multă mămăliguță cu sarmale.”, ne-a mai dezvăluit prezentatoarea de la Acces Direct.

Citește și: Mirela Vaida, rețetă inedită de cozonac moldovenesc pentru Crăciun: „Îmi place să fie cu multă umplutură și aromat, e cozonacul din copilăria mea”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel