Cum păstrezi usturoiul proaspăt mai mult timp. 3 trucuri ingenioase / VIDEO

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Mike Kenneally
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Mike Kenneally

Cui nu-i place să adauge un cățel sau doi (sau 10) de usturoi în paste, salate sau orice alt preparat? Cu siguranță usturoiul are mulți fani printre gurmanzi. Puțini știu însă cum pot păstra acest aliment proaspăt pentru mai mult timp, pentru a se putea bucura de savoarea lui luni în șir.

Cât timp putem păstra usturoiul proaspăt


Potrivit experților de la Universitatea din California, Davis, usturoiul pe care îl luăm de la magazinul alimentar este de obicei un soi moale. Dacă vă cultivați propriul usturoi, acesta este probabil din soiul dur, care produce și o tulpină verde. Ambele au același gust pe care îl apreciem cu toții, dar o căpățână de usturoi moale are numeroși căței mai mici, în timp ce usturoiul dur are mai puțini bulbi,  mai mari. 


Indiferent dacă aveți usturoi moale sau dur, căpățânile întregi ar trebui să se păstreze aproximativ cinci sau șase luni dacă sunt depozitate corespunzător. Cu toate acestea, odată ce le rupeți, valabilitatea cățeilor rămași scade la aproximativ 10 zile. 

 


Cum păstrezi usturoiul proaspăt mai mult timp

Usturoiul se dezvoltă bine la temperaturi mai scăzute. Găsirea unei zone întunecate și bine aerisite în bucătăria dvs. este cea mai bună modalitate de a păstra orice tip de usturoi întreg proaspăt timp de câteva luni. Deși așezarea lor într-un sertar ar putea părea ideală, Jerry James Stone, bucătar și autor de cărți de bucate avertizează că nu este o metodă bună. El explică faptul că acest lucru probabil nu va permite o ventilație suficientă și va face ca usturoiul să se strice mai repede. În schimb, păstrați usturoiul în cămară sau într-un loc pe o tejghea care nu este expusă la prea multă lumină solară. În medie, usturoiul varezista șase luni în aceste cazuri.

De asemenea, ar trebui să vă asigurați că scoateți usturoiul din pungile de plastic, cum sunt cele care se găsesc în majoritatea raioanelor de produse, astfel încât să poată primi aer. Pe de altă parte, este perfect în regulă să le lăsați în pungi de hârtie, pungi cu plasă sau orice altceva care are multe găuri sau spațiu pentru ca aerul să se miște.


Cum păstrezi usturoiul la frigider

Ar putea părea logic să arunci usturoiul în frigider pentru a-l păstra la rece, dar gândește-te bine, acest lucru îi poate face, de fapt, să accelereze procesul de germinare. Singurul moment în care ați putea lua în considerare depozitarea usturoiului în frigider este dacă se întâmplă să locuiți într-un climat mai cald. În acest caz, folosirea sertarului frigorific este cea mai bună opțiune, dar tot va trebui să le verificați la fiecare două zile pentru a vă asigura că nu au germinat. 

 

CiCi Li, food Blogger,  recomandă, de asemenea, decojirea bulbilor și depozitarea lor într-un recipient etanș dacă trebuie să folosiți frigiderul. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să depozitați usturoiul fără ca mirosul să se împrăștie peste restul alimentelor.


Usturoi congelat

Poate părea ciudat, dar experții de la UC Davis susțin că este perfect în regulă să congelați căpățâni întregi de usturoi, decojite sau nu. De asemenea, aceștia sugerează să tocați cățeii de usturoi și să îi puneți într-o pungă de plastic. 


Li mai are o recomandare: folosiți o tavă de cuburi de gheață umplută cu usturoi tocat și puțin ulei. Fiecare cub poate conține aproximativ doi căței  tocați. Amestecul congelat de ulei și usturoi va fi ușor de scos și de folosit atunci când vreți să gătiți. Aceste metode ar trebui să facă usturoiul să reziste până la un an, dar intensitatea aromei va dispărea în timp. 

Conservarea usturoiului în ulei funcționează cel mai bine în congelator. Atunci când este păstrat în frigider, va rezista doar aproximativ patru zile înainte de a se strica. Nu ar trebui să păstrați niciodată cojile de usturoi în ulei la temperatura camerei - acest lucru creează un "mediu ideal pentru Clostridium botulinum", bacteria care provoacă botulismul. Nimeni nu vrea să servească așa ceva la cină!

 


Cum îți dai seama că usturoiul este stricat


Oricare ar fi metoda de depozitare pe care o alegeți, este important să fiți atenți la semnele de deteriorare ale usturoiului. Unul dintre cele mai evidente indicii că usturoiul a trecut de prima tinerețe, este dacă vedeți mici muguri verzi ieșind din căței. Vestea bună este că acei germeni sunt  inofensivi, așa că nu este o mare problemă dacă mâncați vreunul, dar va da usturoiului o aromă mult mai amară. 

Îndepărtarea germenilor înainte de a fi gătiți poate ajuta la salvarea bulbilor care încă nu s-au stricat complet, dar probabil că, în acel moment, vor fi pierdut mult din aromă. Dacă observați că usturoiul a devenit moale, a căpătat niște pete maronii sau că mirosul a trecut la o aromă mai acră, cel mai bine este să îl aruncați la gunoi și nu în farfuria dvs. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel