Cum dai gust preparatelor cu ajutorul oului. Chef Joseph Hadad: „Un ingredient foarte bogat. Un simplu ou poate să facă diferența”

Data actualizării: | Data publicării:
Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com
Descriere foto: Chef Joseph Hadad, sursa foto Facebook, freepik.com

Chef Joseph Hadad a dezvăluit care sunt felurile de mâncare asupra cărora oul poate avea un impact foarte pozitiv. 

Chef Joseph Hadad nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre cei mai celebri bucătari chefi din România, deține un restaurant de lux în Capitală și, cu toate acestea, își face frecvent timp și pentru a scrie pe blogul său personal, acolo unde le oferă mereu cititorilor săi cele mai ascunse trucuri din bucătărie. De data aceasta, oul este vedeta acestuia, pe care Joseph Hadad spune că-l putem integra în mai multe preparate decât ne putem imagina, pentru a obține un plus de savoare. 

„Uneori, un simplu ou poate să facă diferența. Este un ingredient foarte bogat, care îmbunătățește preparatele. Și nu vă gândiți aici doar la rețetele clasice, ci fiți creativi și lăsați grăsimile gustoase din ou să aibă aportul potrivit asupra felurilor pe care le gătiți.

În cele ce urmează, vă voi arăta câteva exemple de mâncăruri în care adaosul de ou nu poate decât să facă bine.

Ca și în cazul pastelor carbonara, în care căldura reziduală din pastele proaspăt fierte gătește oul, și în cazul orezului se poate face același lucru. Tehnica este importată din Japonia, acolo unde se numește Tamago Kake Gohan, adică orez cu ou japonez. Orezul proaspăt fiert sau gătit la aburi se amestecă atunci când este încă fierbinte cu oul crud, care îi dă cremozitate și aromă. Ca efectul să fie și mai bun, este recomandat ca oul să fie la temperatura camerei atunci când îl puneți în orez, pentru ca diferența de temperatură să fie mai mică și, astfel, oul să se gătească și mai repede.”, scris chef Joseph Hahah pe blogul său personal.

Citește și: Cum pregătești legumele perfecte la tigaie, fără ulei, în stil asiatic. Joseph Hadad: „O metodă sănătoasă. Cel mai important este să țineți minte că...”

Pizza și terci de ovăz cu ou

Dacă de pizza cu ou ai mai auzit, probabil că adăugarea acestui aliment în terciul de ovăz pare destul de ciudată, la început. Cu toate acestea, chef Joseph Hada spune că vei avea doar beneficii, dar și un plus mai mare de proteine. 

„Pe același principiu se bazează și folosirea oului în terciul de ovăz de dimineață. Când acesta s-a fiert, adăugați un ou crud, pentru aportul de proteine, amestecați bine și apoi dați-i aromele pe care le doriți cu miere, sirop de agave, fructe, nuci, etc.

Pizza cu ou poate că nu este o noutate pentru voi, dar vreau să vă spun despre metoda franțuzească de a o face. Când pizza este proaspăt scoasă din cuptorul foarte încins și sfârâie toată, spargeți un ou deasupra și răspândiți cât puteți de mult albușul. În contact cu brânza extrem de fierbinte, acesta se va coagula imediat, în vreme ce gălbenușul va rămâne moale și va fi, practic, ca un sos pentru pizza.”, a mai spus acesta.

VEZI și: Cum să folosești untul când gătești fripturi. Chef Joseph Hadad: „Rolul lui este să facă mai suculentă carnea”

Modalități în care mai poți folosi oul

Oul este atât de versatil, încât poate fi introdus într-o paletă largă de preparate. Fie că este vorba despre shakshuka, legume la tigaie sau chiar și piure de cartofi, îl puteți folosi cu încredere, dacă doriți să obțineți un plus de savoare în farfurie. 

„Puteți extrapola tehnica de la shakshuka și către curry-urile indiene. Pregătiți sosul de curry la fel cum ați face-o pentru un curry cu pui sau paneer (brânza pe care ei o folosesc la gătit), iar când acesta este gătit, dați focul la minimum și spargeți câte un ou în tigaie, lăsându-l să se gătească în sosul gros și aromat. La final puteți servi acest curry de ou cu orezul nelipsit de pe mesele indiene sau cu lipii naan.

Aproximativ la fel se întâmplă și cu diversele resturi alimentare pe care le aveți prin frigider. Poate că nu aveți chef să gătiți, dar v-au mai rămas niște legume, poate niște orez sau fasole, poate niște cartofi făcuți la cuptor cu vreo două zile în urmă… puneți toate acestea într-o tigaie la foc mic, stropiți cu puțin ulei de măsline și faceți niște găuri în mijlocul lor. Puneți un cubuleț de unt sau un pic de ulei de măsline și spargeți un ou în fiecare cuib. Acoperiți tigaia până se încheagă albușul și ați obținut un nou fel de mâncare gustos.

Surprinzătoare este și tehnica în care se folosește gălbenușul de ou crud pentru a îmbogăți piureul de cartofi. Adăugați-l împreună cu untul (și laptele, eventual) atunci când frecați cartofii, pentru a obține o cremozitate și mai mare.”, a conchis bucătarul chef.

Citește și: Alimentele care NU se congelează niciodată. Chef Joseph Hadad: „Textura lor va fi una complet diferită”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel