Cum calculezi câtă apă ar trebui să bei zilnic. Dr. Serban Damian explică: „Oamenii își imaginează că trebuie să stea neapărat cu sticla de 2 L”

Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, explică, în exclusivitate pentru Spectacola și DC News, cum poți calcula cantitatea de lichide de care organismul tău are nevoie.

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, a fost invitat în emisiunea Intervivurile Spectacola și DC News, unde a vorbit despre alimentele care ne ajută să ne întărim imunitatea și să ne ferim de boli, mai ales în sezonul rece. 

Potrivit medicului, pe lângă proteine, fructe și legume, hidratarea este extrem de importantă pentru a pregăti organismul să lupte cu bolile. 


„Trebuie să ținem cont că sistemul imunitar se formează, se recrează, în permanență. Deci are nevoie de elemente de bază, de proteină, în speță, pentru a se forma anticorpii, pentru a se forma celulele de apărare. Deci alimentația trebuie să fie consistentă în ceea ce privește aportul de proteine, dar nu exagerat.

O alimentație săracă în proteine, în alimente de origine animală, de exemplu, ar putea să fie o problemă pentru sistemul imunitar.

În aceeași măsură, aportul de fructe, aportul de legume, aportul de verdețuri, de surse de minerale de vitamine, de antioxidanți, sunt de natură să ne protejeze.

Condimentele care țin bolile la distanță

Anumite condimente, de asemenea, sunt folosite iarăși de mii de ani pentru a întări organismul, pentru a proteja împotriva afecțiunilor și aș da doar câteva exemple: turmericul, ghimbirul, piperul. 

Toate acestea sunt, în momentul de față, la îndemîna oricui,  atât de pus în mâncare cât și sub formă de suplimente, forme concentrate, pe care putem să le adăugăm în alimentația noastră pentru a ne proteja.

Un nivel bun de hidratare de asemenea ne ajută să rămânem sănătos și ceaiurile, în special ceaiul verde, este foarte bogat în antioxidanți și ar fi bine să îl consumăm în mod frecvent. 

Toate aceste alimente nu sunt neapărat miraculoase, nu ne scapă de boli, nu ne vindecă de cine știe ce afecțiuni, dar ne dau șansa de a avea un organism mai puternic, un sistem imunitar eficient.  În felul acesta ne îmbolnăvim mai rar sau cel puțin putem face forme mai ușoare de boală pentru că organismul nostru este pregătit să  facă față”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola și DC News.


Câtă apă trebuie să bem, de fapt 


Dr. Șerban Damian demontează mitul celor 8 pahare de apă pe zi. Acesta spune că nu toată lumea are nevoie să bea 2 litri de apă pe zi și că acest aport diferă în funcție de mai mulți factori. 

„Această valoare este una medie. Este clar că pentru un copil nu se aplică sau, în același timp, pentru o persoană cu o masă corporală mare, sau cineva care face efort susținut. sau altcineva care stă foarte mult la temperaturi crescute vara, spre exemplu, poate fi insuficient. Este pur și simplu orientativ și mai curând trebuie să ne ducem către o altă formulă: 35ml pe kilogram corp / pe zi.

Aceasta este o altă valoare medie și putem să ne facem singuri calculul acesta.

De exemplu, pentru o persoană de 60 de kg, ajunge undeva spre 2L. 

Pentru o persoană de 100 de kg, deja vorbim de cu totul altă valoare sau pentru cineva cu 40 de kg 

Aceasta este o valoare în condiții de temperatură constantă.

Temperatura optimă vara, spre exemplu și mai ales dacă se face efort fizic valoarea se poate dubla.

Adică o persoană poate să ajungă să consume 4 - 5 l de lichide pe zi fără nicio problemă și spun în special lichide, pentru că noi avem mai multe surse de hidratare.

Oamenii își imaginează că trebuie să stea neapărat cu sticla de 2 L și să o consume, că le e sete, că nu. Dar dacă mănânci fructe, legume, dacă bei lapte, dacă bei ceai, supă, cafea chiar și bere, toate acestea au compoziție crescută de apă și atunci, sunt o sursă de hidratare”, a mai explicat medicul. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel