Costi Ioniță, prima reacție în scandalul Eurovision 2022: „Nu cred în conspirații, dar iată că se întâmplă”

Data publicării:
Costi Ioniță și Minodora, foto Instagram
Descriere foto: Costi Ioniță și Minodora, foto Instagram

Costi Ioniță a avut o primă reacție, după ce piesa compusă de el pentru Eurovision a fost în centrul unui scandal. 

„România mea”, piesa compusă de Costi Ioniță pentru Minodora, Cream și Diana Bucșa se află printre cele 10 melodii care se luptă pentru a reprezenta România la Eurovision 2022. 

Piesa a fost extrem de criticată în mediul online, iar unii fani au acuzat că aceasta ar semăna  izbitor de tare cu piesa „Ziua mea”, compusă tot de Costi Ioniță, în 2012.

Eurovision 2022. Minodora, prima declaraţie cu privire la posibila descalificare: Nu mai e nimeni patriot...

Conform regulamentului Eurovision,  ”piesele din concurs trebuie să nu fie lansate comercial şi/sau interpretate public (integral sau parţial) înainte de 1 septembrie 2021”.

Concluzia comisiei de soluționare a contestațiilor:

”Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie.

După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs, nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 septembrie 2021” arată concluzia comisiei de soluționare a contestațiilor, potrivit DC News.

Reacția lui Costi Ioniță

„Mă bucur că problema de la Eurovision a fost rezolvată și aceasta datorită faptului că există un juriu și o comisie de specialitate extraordinară, muzicologi și muzicieni desăvârșiți care au decizionat și, iată, că problema s-a rezolvat.Dar vreau să atrag atenția unui alt fapt, și anume că, de fiecare dată când un român vorbește frumos despre țara lui, face un proiect extraordinar, laudă valorile românești, laudă acest popor, trebuie să existe un astfel de fenomen.',  a declarat artistul pe rețelele de socializare, potrivit VIVA.

Mai mult, artistul  se arată dezamăgit de tot acest scandal și spune că piesa România mea trebuie auzită la Torino, pentru că are un mesaj puternic. 


„Trebuie să existe o reacție din partea nu știu cui de a denigra acest lucru, de a te duce în derizoriu, de a ne da în cap. Nu știu, poate o fi o conspirație. Nu cred în conspirații, dar iată că se întâmplă. De fiecare dată, de 30 de ani, când un român sau un grup de români patrioți vor să vorbească despre țara lor, se întâmplă astfel de fenomene, e ciudat. Vreau să mai spun un lucru. Și dacă ajungem la Eurovision, la Torino, și mergem cu un astfel de mesaj și vorbim despre România noastră frumoasă (…) e de ajuns. Putem să fim pe ultimul loc”, a mai spus Costi.


Cei 10 finaliști Eurovision

Alex Parker & Bastien – All this love

Andrei Petruş – Take me

Cream, Minodora, Diana – România mea

Petra – Ireligios

Kyrie Mendél – Hurricane

MOISE – Guilty

Gabriel Basco – One night

VANU – Never give up

WRS – Llamame

Dora Gaitanovici – Ana

Finala Selecției Naționale Eurovision, în 5 martie



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel