Colagen pentru ten tânăr și articulații sănătoase. În ce alimente îl găsim

Data actualizării: | Data publicării:
Citricele pot ajuta la producția de colagen. Foto Unsplash/ Autor Noah Buscher
Descriere foto: Citricele pot ajuta la producția de colagen. Foto Unsplash/ Autor Noah Buscher

O dietă bogată în nutrienți vă poate ajuta să sporiți producția de colagen în organism.

Colagenul este o proteină dură care formează structura și rezistența pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajelor și a altor țesuturi conjunctive. Multe alimente conțin substanțe nutritive care pot stimula producția de colagen în corp.


Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C este o vitamină esențială pentru creșterea și repararea corectă a țesuturilor. Universitatea din Maryland arată că această vitamină ajută și la producerea de colagen și, prin urmare, vă ajută să vă mențineți sănătoase  pielea, tendoanele, ligamentele, vasele de sânge și cartilajele. Osteoartrita distruge colagenul, iar descompunerea colagenului duce la umflături dureroase și inflamații ale articulațiilor. Vitamina C provine din fructe precum portocale, papaya, lămâi, kiwi, grapefruit și căpșuni. Legumele sunt, de asemenea, o sursă bună, inclusiv broccoli, spanac, ardei gras, dovlecei de iarnă și napi.

 


Alimente bogate în cupru

Cuprul este un mineral care ajută la formarea de celule roșii din sânge, melanină și colagen în organism. Potrivit studiilor, creșterea aportului de alimente bogate în cupru poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Îl găsim în alimente cum ar fi ficatul; stridii; crustacee; legume cu frunze verzi; leguminoase uscate; și nuci.


Alimente bogate în vitamina B-3

Academia Americană de Dermatologie spune că vitmain B-3 crește formarea de colagen și reduce petele întunecate ale pielii. Organismul folosește vitamina B-3, cunoscută și sub numele de niacină, pentru multe procese, inclusiv descompunerea alimentelor în energie. Pentru a ajuta la creșterea colagenului din corpul dvs., puteți consuma alimente bogate în niacină, cum ar fi drojdia de bere, sfeclă, ficat, pește spadă, ton, semințe de floarea-soarelui, somon, ficat de vită și rinichi de vită.

 

Alimente bogate în fier

Un studiu din ediția din 2009 a „Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition”, arată  că fierul poate ajuta la formarea colagenului. Fierul este un element constitutiv și co-factor, împreună cu acidul ascorbic, siliciu, prolină și lizină, în producția de colagen. Prin urmare, consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Fierul se găsește în carne,  pește, spanac, varză, cereale integrale și nuci.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel