Circumferința taliei, indicator al stării de sănătate. Ce boli semnalează? Bilic: Ficatul și pancreasul sunt sufocate de grăsime

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură Video PRO TV.
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură Video PRO TV.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce afecțiuni poate semnala dimensiunea abdomenului .

Circumferința abdominală poate fi un indicator pentru anumite afecțiuni. Diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut, accidentul vascular, infarctul și ficatul gras pot fi prevestite de dimensiunea abdomenului.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat, în emisiunea „Doctor de bine”, de la Pro TV, ce riscuri are asupra sănătății îngrășarea din jurul abdomenului.


„V-ați gândit vreodată că dimensiunea de la curea poate fi un indicator pentru starea de sănătate? Circumferința taliei poate arăta un exces de grăsime la nivelul abdomenului și reprezintă un factor de risc pentru boli precum diabet, hipertensiune și colesterol mărit.

Care este diametrul ideal și cum trebuie măsurat?


Grăsimea abdominală înseamnă țesut adipos infiltrat printre organe. Ficatul și pancreasul sunt sufocate de grăsime și de aici până la diabet și afecțiuni hepatice e doar un pas.

Prin urmare, nu greutatea pe cîntar este importantă pentru sănătate, ci cantitatea de grăsime din organism și felul în care este repartizată. Se numește obezitate abdominală o circumferință în talie mai mare de 80 de cm pentru femei și mai mare de 100 de cm pentru bărbați. 

Cum se măsoară? 

Cu ajutorul unui centimetru, la mijlocul distanței dintre ombilic și creasta iliacă. Ca să fie și mai simplu, puteți măsura dimensiunea curelei, ce lungime are până la gaura pe care o folosiți în mod curent.

Un diametru mai mare decât valorile normale nu pune obligatoriu diagnosticul de boală, dar trage un semnal de alarmă legat de riscurile pe care le prezintă grăsimea din abdomen. Analize suplimentare pot arăta dacă persoana în cauză are deja rezistență la insulină, steatoză hepatică, colesterol crescut și alți factori de risc cardiovascular.

Citește și: Mihai Bobonete, diagnosticul pe care l-a ținut SECRET. Afecțiunea care nu-i permite să mai consume alcool


Obezitatea abdominală este un indicator și pentru dezechilibrul la nivel alimentar

Kilogramele în plus localizate pe burtă trădează un consum excesiv de zahăr, fructe sau alcool. Un aport mare de pâine și făinoase, mai ales dacă sunt combinate cu multă grăsime, tot pe burtă se așază.

Nu trebuie să vă speriați, ci să luați măsuri. Dacă e nevoie să modificați gaura de la curea, înseamnă că deja aveți 2 kg în plus!

Grăsimea abdominală este semnul abundentei alimentare, dar este și prima care se topește prin dietă”, a explicat Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii de la Pro TV.

Citește și: Ciupercile pot înlocui carnea? Mihaela Bilic: „Doar urme de proteine și grăsimi”Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience