Celebrități care au învins cancerul de sân. Cum au fost diagnosticate și cum au reușit să se vindece

Data publicării:

Cancerul de sân afectează tot mai multe femei. Din fericire, diagnosticul precoce și tratamentele adecvate pot duce la vindecare. Iată câteva celebrități care au învins cancerul de sân și care a vorbit deschis despre experiența lor.

Potrivit NHS, aproximativ una din opt femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții. Acest lucru face din cancerul de sân cea mai frecventă formă a bolii în Marea Britanie, unde reprezintă 15% din toate cazurile noi, conform datelor centralizate în perioada 2016-18.

Aceste statistici sunt, firește, alarmante. De aceea, este de asemenea important de știut că, potrivit Breast Cancer Research UK, supraviețuirea în urma acestei boli în Marea Britanie s-a dublat în ultimii 40 de ani. În prezent, 76% dintre oameni trăiesc zece ani sau mai mult, după ce au primit un diagnostic.

În funcție de tipul de cancer de sân și de stadiul bolii, există mai multe căi de tratament, de la chimioterapie și radioterapie până la mastectomie, prin care se îndepărtează o parte sau întregul țesut mamar. Opțiunea de tratament pe care o va primi o persoană va depinde de o serie de factori, de la locul unde se află țesutul afectat, până la vârsta și starea generală de sănătate și fitness.


Multe persoane aleg să împărtășească experiența lor cu cancerul de sân, sensibilizând publicul cu privire la importanța verificării țesutului mamar, iar multe celebrități și-au folosit platformele pentru a-și împărtăși experiențele legate de această boală.

 


Christina Applegate

Actrița Christina Applegate a fost diagnosticată cu cancer de sân în aprilie 2008. Fiind copilul unei supraviețuitoare a cancerului la sân, Applegate, cunoscută pentru aparițiile sale în filme precum Bad Moms și filmele Alvin and the Chipmunks, își făcea regulat mamografii de la 30 de ani și avea 36 de ani când a fost depistat cancerul.

La o săptămână de la diagnosticare, ea a fost supusă primei sale lumpectomii, care a arătat că cancerul nu se răspândise, însă un test pentru gena BRCA, cunoscută și sub numele de "gena cancerului de sân", a ieșit pozitiv.


Ea a declarat pentru CNN: "Asta a cam schimbat totul pentru mine. Radiațiile erau ceva temporar și nu abordau problema revenirii sau a șansei de revenire în sânul meu stâng. În acel moment, a trebuit să mă gândesc la toate opțiunile mele".

În ceea ce privește mastectomia dublă pentru care a optat, ea a spus: "Mi s-a părut că nu vreau să mă confrunt din nou cu asta. Nu vreau să continui să bag chestii din astea în corpul meu. Vreau doar să termin cu asta' și am vrut să le las să plece'.

În 2021, ea a scris pe Twitter că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă.

Christina Applegate, confesiuni tulburătoare despre diagnosticul de scleroză multiplă: „A fost o perioadă foarte grea”

 


Kylie Minogue

Cântăreața australiană Kylie Minogue avea 36 de ani când a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2005, declarând revistei People că a fost ca și cum 'pământul ar fi alunecat de pe axa sa'. Ea a suferit o lumpectomie și chimioterapie și a fost declarată vindecată de cancer în 2006.

De atunci, ea a fost deschisă în legătură cu faptul că simte că acest cancer i-a schimbat perspectiva asupra vieții.

În 2020, Kylie, acum în vârstă de 54 de ani, a declarat pentru revista WHO: 'Cancerul a schimbat multe lucruri pentru totdeauna, iar unele lucruri nu s-au schimbat deloc.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Minogue (@kylieminogue)

'Viziunea mea asupra lumii a fost diferită, destinația mea, în cea mai mare parte, a fost aceeași. Mai largă, cu siguranță. Eram și mai pasionată de oamenii și lucrurile pe care le iubeam, dar viața așa cum o știam era în așteptare'.

Ea a rezumat experiența ei cu cancerul de sân în următoarele cuvinte: "Nu am avut niciodată un cancer de sân: 'Cercetarea, încercările, durerea, pierderea, progresul, dragostea și speranța.

 


Cynthia Nixon


Cynthia Nixon, vedeta din Sex and the City, a dezvăluit că a fost diagnosticată și tratată pentru cancer de sân în stadiul I în 2006, în urma unei mamografii de rutină, fiind supusă unei lumpectomii urmată de șase săptămâni și jumătate de radioterapie.

Ulterior, ea a declarat pentru ABC News că se aștepta totuși să dezvolte cancer la sân la un moment dat în viață, deoarece mama ei supraviețuise bolii când Nixon avea doar 12 ani, iar ea însăși își făcuse regulat mamografii de la vârsta de 35 de ani; avea 40 de ani când a fost diagnosticată.

În 2008, ea a devenit ambasador al Fundației Susan G. Komen pentru cancerul de sân și de atunci a fost un susținător al conștientizării cancerului de sân și al examinărilor regulate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)


Sharon Osbourne


Personalitate TV și soția liderului trupei Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Sharon Osbourne, a fost diagnosticată de fapt cu cancer de colon în 2002, însă a fost supusă unei duble mastectomii elective de 13 ore pentru a evita orice șanse de a dezvolta cancer de sân.

Ea a declarat pentru revista Hello! 'Imediat ce am aflat că am gena cancerului de sân, m-am gândit: 'Șansele nu sunt în favoarea mea'. Am mai avut cancer și înainte și nu am vrut să trăiesc sub acel nor. Am decis să dau totul jos și mi-am făcut o dublă mastectomie'.

Lui Osbourne i-a fost extirpat o bucată din colon în 2002 și a făcut chimioterapie. Când a fost în remisie în urma tratamentului, ea a fondat în 2004 Programul Sharon Osbourne pentru cancerul de colon la Centrul Medical Cedars-Sinai din California.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sharon Osbourne (@sharonosbourne)

 

 

Jane Fonda

În 2010, Jane Fonda a suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori neinvazive care îi fusese descoperită la sân, iar în 2016 a suferit o mastectomie.

Actrița în vârstă de 81 de ani și-a amintit pentru British Vogue într-un interviu acordat în 2019 Globurile de Aur din 2016, unde a fost nominalizată la categoria "Cea mai bună actriță în rol secundar în tinerețe": "Ies din mașină și am acea rochie albă ciudată cu toate volanele? Asta pentru că tocmai îmi făcusem o mastectomie și trebuia să-mi acopăr bandajele'.

De asemenea, ea a declarat revistei că statutul ei de cancer este 'un proces în curs de desfășurare', întrucât actriței i-a fost îndepărtată anterior și o excrescență canceroasă de pe buza inferioară, la începutul anului 2018.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

 

 

Vedete din România care au învins cancerul de sân

 

Bianca Brad

În urmă cu 6 ani, Bianca Brad trecea printr-o cumpănă grea. Depistată cu cancer la sân în stadiul 3, vedeta a dus lupta cu fruntea sus, în liniște, fără să spună nimănui prin ce trece. Nu i-a fost ușor, însă. A slăbit foarte mult, din cauza regimului alimentar strict, și spune că a trăit permanent în teamă. 

Invitată în emisiunea Exclusiv Vip, de la Prima TV, Bianca Brad a povestit cum a descoperit că suferă de această boală. 

 

"Eu n-am fost la controalele anuale. Într-o noapte m-am trezit cu o durere cruntă în sân, îmi venea să bag mâna și să scot tot ce e acolo. Am căutat pe net, era miezul nopții și nu aveam cu ce să vorbesc.

Pe net scria că nu este dureros, că durerile apar în stadiul terminal. Nu înțelegeam de ce, sânul arăta bine. Aveam doar un semn pe care l-am remarcat mai târziu, o retracție. Am început să caut, am fost la o clinică și deja de la ecografie am văzut că ceva nu e bine. Mi-a zis să merg să fac mamografie. Când a văzut rezultatul mi-a zis că am o "problemuță", nu era chiar o problemuță, pentru că eram în stadiu 3", a dezvăluit Bianca Brad la Exclusiv Vip, de la Prima TV.

 

Mama ei nu a știut nimic


Mama vedetei a aflat abia de curând prin ce a trecut acesta. Bianca Brad a preferat să o menajeze pe cea care i-a dat viață, chiar dacă aceasta a avut unele premoniții. Fiul ei a fost cel care a aflat adevărul la un moment dat, asta pentru că urma să o vadă după operație și trebuia să fie pregătit pentru acele situații. 

„6 ani de zile nu am spus nimic pentru că am vrut să o protejez pe mama mea, care a aflat azi, chiar înainte să vin aici, la acest eveniment! 6 ani de zile am fost pe terapii, am trecut prin perfuzii peste perfuzii, milioane de bani, milioane de suplimente, totul făcut în tăcere… am fost singură. De câte ori am crezut că nu mai pot, m-am rugat”, a mai povestit aceasta.

 

Premoniția mamei sale

"Eu nu i-am spus mamei, ea nu a știut pentru că am vrut să o protejez. Mamei i-am spus luni, înainte de eveniment. Aveam niște emoții. Băiatului i-am spus în primăvară, înainte de operație. Urma să mă vadă la pat, cu fire, am vrut să-l pregătesc. Pentru mama a fost mai bine, chiar mi-a zis că a fost mai bine că nu i-am zis.

Am intuit bine. Am vrut să o protejez, la fel și pe Luca. Dar pentru mine a fost extrem de greu, este extrem de greu să nu poți să vorbești, mai ales când ai momente grele și nu poți să vorbești. Mama are premoniții. M-a sunat într-o zi mi-a zis că a visat că aveam ceva mare și negru la sânul drept, exact așa cum aveam. Eu am încercat să nu-i dau nimic de înțeles, i-am zis că n-am nimic și am întrebat-o eu cum eram în vis. Mi-a zis că eu eram bine, luminoasă, îmbrăcată în alb, că i-am zis să stea liniștită că sunt bine. Luni, când i-am dat vestea eram îmbrăcată în alb, inconștient, practic visul mamei s-a împlinit.", a mai adăugat Bianca Brad, în cadrul aceleiași emisiuni.

 

 

Eugenia Șerban

Actrița Eugenia Șerban a trecut în 2020 printr-un episod tulburător. Actrița a aflat că suferă de două tipuri de cancer, genital și de sân, în urma unui control de rutină. 


În 2020, imediat după ce a fost anunțată că a câștigat lupta cu cancerul, după o operație, dar și un tratament cu chimioterapie, Eugenia Șerban povestea, într-o emisiune DC News, cum și-a descoperit boala și care a fost drumul spre vindecare, 


"Eu am avut, din păcate, una din aceste forme, foarte accelerate, ale cancerului. Norocul meu că l-am depistat foarte devreme și era un grad 1 și jumătate,  când a fost făcută biopsia, la nici două săptămâni după ce l-am depistat, prin ecografia mamară, iar la o lună de zile, când a fost făcută operația, deja aveam grad 2 și jumătate. Era o formă foarte accelerată, această formă care nu te lasă să dormi liniștit foarte mult timp", a explicat Eugenia Șerban, în interviul de la DC News.


Nu a avut niciun simptom și niciun indiciu care să o ducă cu gândul că ar putea avea o boală gravă. 

"Nu am avut niciun simptom. Era controlul meu de rutină. Aveam 49 de ani, eram în prag de premenopauză, și mergeam la controlul de rutină anual, la ginecolog. Ginecologul s-a sesizat prima dată că ceva nu este în regulă. Aveam și un cancer genital. În ziua în care mi-a făcut prima biopsie, mi-a spus că vrea, de urgență, o ecografie la sân, zi în care am și făcut ecografia și s-a descoperit că aveam două tumori și la sân. Nu aveau legătură între ele cele două cancere, dar erau pornite în același timp. ", a povestit actrița. 

 

 

Carmen Șerban

 

Carmen Șerban a trecut prin clipe cumplite când, în urmă cu aproximativ 10 ani, a fost diagnosticată cu o formă de cancer destul de gravă. Artista nu a avut niciun simptom, descoperind acest lucru la un simplu control de rutină, pe care obișnuiește să îl facă regulat. Vestea pe care i-a dat-o doctorul a șocat-o însă pe aceasta.

"În 2012 am avut cancer la sân. M-am dus la un control de rutină și, în urma unui control mai amănunțit, am aflat că am o tumoare la sân. L-am întrebat pe medic ce am de făcut, mă așteptam să-mi spună că trebuie să fac chimioterapie, mulți bani și el a zis: "Du-te Carmen la biserică". La momentul ăla am zis că doctorul meu a luat-o pe arătură, cum să-mi spună așa ceva. Mi-a dat rezultatul și mi-a arătat că am o tumoare de 4 milimetri, 5 puncte negre și m-a rugat să merg să mă investighez și la o clinică specializată doar în așa ceva, ceea ce am și făcut. După trei zile m-am dus, nu-i cunoștea pe acei oameni, m-a trimis doar să fac chestia asta la o clinică bună. Când am venit după amiaza după rezultat, au ieșit trei medici străini să-mi dea rezultatul și au zis că voiau să mă vadă.", a spus Carmen Șerban în emisiunea Exclusiv VIP, de pe Prima TV. 

"Ziceai că sunt pe o scenă de teatru"

Rezultatele primite în urma celei de-a doua investigații au fost însă aceleași.

"Au zis că rezultatul de la medicul inițial este corect și i-am întrebat și pe ei ce să fac. Mi-a pus unul mâna pe umăr și mi-a zis să merg la biserică. M-am uitat și la ceilalți doi și au dat din cap, ziceai că sunt pe o scenă de teatru. Nu am plecat imediat pe calea bisericii, nu prea credeam la momentul ăla. Nu înțelegeam, mi se părea bizar un astfel de sfat de la niște medici, dar cred că Dumnezeu i-a trimis pe cei mai buni. Într-un an jumătate mi-am adus tumoarea la zero, fără niciun fel de tratament medical.", a mărturisit artista.

Carmen Șerban s-a vindecat prin credință

Carmen Șerban spune că inițial nu a ascultat sfaturile medicilor, timp în care tumoarea avea să crească foarte mult. Totuși, după ce a ales să meargă pe calea bisericii, aceasta spune că s-a vindecat complet, fără niciun alt tratament.

"După șase luni crescuse la 18 milimetri, mergea galopant. Atunci mi s-a spus că ori iau în serios ce mi se spune, ori nu mai merg la ei, că nu vor să-mi ia banii și să mă vadă pe lumea cealaltă. Atunci m-am speriat, mi-am dat seama că au trecut șase luni, în care m-am dus doar de două ori la biserică. Pașii cei mai importanți de vindecare sunt curățirile frecvente, care se fac prin spovedanie, împărtășanie, aproape un an de zile, fără întrerupere.", a continuat ea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel