Cele mai frecvente alimente care provoacă balonare și gaze, potrivit medicilor specialiști

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Frank Flores
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Frank Flores

Balonarea este o parte inconfortabilă a vieții, care se poate întâmpla oricui și poate fi cauzată de o serie de factori, de la mâncatul prea mult și prea repede, la cicluri hormonale, inflamații intestinale și sensibilități alimentare. 

Se poate simți ca o senzație de strângere, presiune, plenitudine și gaze în stomac și în partea inferioară a abdomenului, dar, în cel mai bun caz, este un efect secundar temporar al ceea ce a declanșat-o. Dar, uneori, balonarea și gazele serioase rămân - și atunci ce se întâmplă?

Când balonarea devine o problemă

"Atunci când balonarea și distensia abdominală sunt cronice [sau apar în mod repetat], sunt supărătoare, sunt însoțite de durere și afectează în mod negativ viața de zi cu zi, este necesară o evaluare amănunțită [de către un medic]", spune Yi Min Teo, MS, RD, CNSC, dietetician autorizat, specializat în sănătatea digestivă incluzivă din punct de vedere cultural.

Alimentele care vă provoacă balonare

După ce ați făcut un control medical amănunțit și ați exclus orice afecțiune gravă, s-ar putea să vi se recomande să implementați unele schimbări în stilul de viață, care pot include o analiză mai atentă a alimentelor pe care le consumați și limitarea anumitor alimente care provoacă balonare și gaze. 

Există mai multe motive pentru care anumite alimente provoacă balonare. Teo explică faptul că unele alimente pot atrage apă în intestin, conțin gaze sau sunt fermentate de bacteriile intestinale care produc gaze ca produs secundar. Alimentele pe care trebuie să le mesteci pentru perioade lungi de timp pot, de asemenea, să introducă un exces de aer în intestin. 

Mai jos, dieteticienii împărtășesc cele mai comune alimente care provoacă balonare și cum să vă modificați obiceiurile alimentare pentru a reduce balonarea și gazele.

Prea multe fibre deodată

Fibrele sunt un nutrient extrem de important care se găsește în fructe, legume și cereale. Este posibil să fi auzit că fibrele sunt bune pentru tine și că majoritatea oamenilor vor beneficia de pe urma unei cantități mai mari de fibre în alimentația lor. Toate acestea sunt adevărate, iar faptul că nu consumați suficiente fibre poate contribui, de asemenea, la constipație și la probleme de sănătate intestinală - vinovați comuni în spatele balonării pentru multe persoane. 

"Când începi să încorporezi o cantitate atât de mare de fibre pentru toate cele trei mese și în mod constant pe parcursul săptămânii, acel aflux uriaș de fibre determină o fermentare suplimentară în intestin, în special în colon, unde unele dintre fibrele fermentabile pot crea gaze suplimentare", explică Teo. "O mulțime de persoane pot experimenta balonare, uneori chiar crampe sau dureri asociate cu asta".

Alimentele cu adaos de alcooli de zahăr (cum ar fi guma de mestecat)

Alcoolii de zahăr sunt un tip de carbohidrați folosiți pentru a îndulci alimentele și băuturile etichetate ca fiind "fără zahăr". 

Alcoolii de zahăr sunt fermentați în intestinul gros, iar gazele sunt produse ca produs secundar, astfel încât consumul de mulți alcooli de zahăr poate provoca balonare, spune Vandana Sheth, dietetician înregistrat, specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului și consilier certificat în alimentație intuitivă.

Unul dintre cele mai comune alimente care conțin alcooli de zahăr este guma de mestecat. Pe lângă faptul că provoacă balonare prin prezența alcoolilor de zahăr, Teo spune că actul de a mesteca guma introduce de fapt gaze în sistemul digestiv, deoarece înghițiți mai mult aer.

Produse lactate (pentru persoanele intolerante sau sensibile la lactoză)

Lactoza este un tip de zahăr natural care se găsește în produsele lactate. Șaizeci și opt la sută din populația lumii nu poate sau este mai puțin capabilă să digere lactoza, deoarece organismul lor nu produce suficientă enzimă lactază pentru a o descompune. Persoanele care au intoleranță la lactoză pot prezenta balonare după ce consumă aceste produse, spune Teo. Laptele, iaurtul, înghețata, brânzeturile moi și laptele praf (care se găsește în ciocolata cu lapte și în unele rețete de piure de cartofi, pentru a numi doar câteva) sunt câteva produse care au un conținut mai mare de lactoză.

Băuturi carbogazoase

Introducerea de gaze în stomac este o modalitate ușoară de a provoca balonare, motiv pentru care băuturile carbogazoase, care sunt pompate cu dioxid de carbon, sunt un potențial vinovat, subliniază Teo. Este posibil să observați efectele sale gazoase mai ales după ce le beți la o masă mai mare decât dimensiunea obișnuită a mesei dumneavoastră, potrivit realsimple.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel