Cele mai bune sarmale de post. Rețeta pe care trebuie să o încerci neapărat în Postul Crăciunului

Data publicării:
Captură video Youtube/ Jamila Cuisine
Descriere foto: Captură video Youtube/ Jamila Cuisine

Postul Crăciunului este prilejul perfect pentru a lua o pauză de la carne și a degusta cele mai bune preparate vegetale.

 

Ingrediente:

  • aproximativ două căpățâni de varză murată
  • 500 de grame de ciuperci proaspete
  • 200 de ml. (volum) de orez cu bobul rotund
  • o țelină mică
  • doi morcovi mari
  • două cepe mari
  • 150 de ml. de bulion de roșii
  • 60 de ml. de ulei
  • o legătură de mărar
  • o legătură de cimbru
  • două foi de dafin
  • sare și piper

 

Mod de preparare:

Mai întâi, pregătim frunzele de varză, cu care vom împacheta sarmalele. Acestea trebuie să fie desprinse una, câte una, de căpățână, iar dacă varza este prea sărată, trebuie să trecem frunzele prin câteva ape reci, pentru a se desăra. După ce am terminat de selectat cele mai bune frunze, începem să ne apucăm de compoziția pentru sarmale. Curățăm morcovii, care trebuie să fie rași pe răzătoare mare, după care facem la fel și cu țelina și ceapa. 

Într-o cratiță sau tigaie mai adâncă se încinge puțin ulei, peste care se adaugă legumele curățate mai sus. Se călesc la foc mic, timp de 4-5 minute. Începem în acest timp să pregătim ciupercile. Acestea vor fi curățate, după care tocate mărunt sau date la un robot de bucătărie și trebuie adăugate peste legumele din oală.

Se mai amestecă bine întregul amestec pentru încă câteva minute, apoi se trage oala de pe foc și se adaugă sare și piper după gust. Tot acum adăugăm și mărarul tocat mărunt, dar și frunzele de cimbru. Toate acestea se amestecă și se omogenizează bine. După ce am terminat acest proces, putem începe să umplem sarmalele. 

După ce am terminat de rulat toate sărmăluțele de post cu ciuperci, trebuie să le așezăm într-o oală, pentru a le pune la fiert. Pe fundul oalei mai tocăm niște varză murată, care va fi o pătură pentru sarmale și nu le va permite acestora să se lipească de fundul cratiței. Se aranjează toate sarmalele, se adaugă bulionul de roșii și se mai pun încă două crenguțe de cimbru, dar și frunze de dafin. 

Adăugăm peste toată compoziția apă caldă, astfel încât să cuprindă toate sarmalele și punem capacul. Sarmalele se fierb la foc mic și se pot găti și la cuptor, în oală de lut. 

Durata de fierbere nu este standard și poate varia, în funcție de frunza pentru care ai optat. Așadar, încearcă din când în când cu furculița și vezi dacă sunt gata. Se pot servi alături de o mămăligă și ardei iute. 

Poftă bună!

VEZI și: Cele mai mari greșeli din Postul Crăciunului. Mihaela Bilic: „Este rețeta sigură de îngrășare. Sunt principalele capcane” / EXCLUSIV

Alimentele pe care trebuie să le consumăm în Postul Crăciunului

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Spectacola, Mihaela Bilic ne-a dezvăluit care sunt alimentele pe care trebuie să punem accentul în Postul Crăciunului, pentru a nu acumula kilograme în plus. Legumele ocupă detașat topul făcut de celebrul nutriționist, însă trebuie să acordăm mare atenție uleiului folosit. 

„Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor. Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful. Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust. Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei. Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul. Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust. Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate, decât în ulei. Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante.”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.

Ce mănâncă vedetele în Postul Crăciunului. Carmen Brumă și Sofia Vicoveanca, sfaturi alimentare prețioase



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel