Cele mai bune fructe pe care trebuie să le consumi, dacă ai lipsă de fier. Iată ce spun medicii

Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat cele mai potrivite fructe pe care trebuie să le introduci în alimentația ta, dacă ai lipsă de fier.

Dacă și tu te-ai confruntat cu oboseală, amețeli, o piele mai palidă, ritm cardiac crescut, căderea părului, depresie și multe altele, există o șansă să ai o deficiență de fier. În timp ce acest deficit de minerale este cel mai des întâlnit la femeile aflate la menstruație, la femeile însărcinate și la sportivi, un nivel scăzut de fier poate afecta pe oricine și ar putea avea consecințe grave asupra sănătății. Riscurile includ insuficiență cardiacă, tahicardie și multe altele. Din fericire, însă, există schimbări pe care le puteți face în dietă pentru a vă îmbunătăți nivelul de fier. Pe lângă alimentele bine cunoscute bogate în fier, cum ar fi carnea și fasolea, s-ar putea să fiți surprins să auziți că și anumite fructe vă pot ajuta, spun specialiștii,  potrivit shefinds.

1. Fructe bogate în acid malic (căpșuni, caise, cireșe)

Deși este posibil ca fructele să nu fie cea mai bună sursă de fier, mai ales în comparație cu carnea de vită, fasolea și spanacul, Dr. Angove spune că consumul de fructe cu un conținut ridicat de acid malic în combinație cu aceste alimente bogate în fier ar putea face o diferență semnificativă.

"S-a demonstrat că fructele care au un conținut ridicat de acid malic, cum ar fi caisele, merele și cireșele, îmbunătățesc semnificativ absorbția fierului de către celulele intestinale", explică el. Acest lucru înseamnă că, deși aceste fructe nu sunt neapărat pline de fier, este mai probabil ca organismul tău să beneficieze de tot fierul pe care îl consumi atunci când le adaugi în dieta ta. În plus, sunt delicioase!

2. Fructe uscate, cum ar fi stafidele și prunele uscate

Dacă sunteți în căutarea fructelor cu cel mai mare conținut de fier, Dr. Angove spune că varietățile uscate, cum ar fi caisele uscate, stafidele și curmalele, sunt printre cele mai bune opțiuni, deoarece au "un conținut mai mare și o biodisponibilitate generală mai bună a fierului în comparație cu fructele proaspete".

"De asemenea, este mai ușor să consumați o cantitate mai semnificativă de fier prin intermediul fructelor uscate față de fructele proaspete, având în vedere lipsa volumului de apă din fructele uscate", explică el. 

3. Citrice

Vești bune pentru iubitorii de citrice! Dr. Angove spune că consumul lor ar putea face, de asemenea, un bine nivelului de fier.

"Se știe, de asemenea, că sursele de fier non-hemice, cum ar fi cel găsit în fasole și spanac, sunt minim biodisponibile, dar atunci când sunt consumate cu fructe care conțin acid citric, cum ar fi lămâile, limetele, ananasul, căpșunile, acidul citric se leagă de fierul non-hemic, crescând solubilitatea acestuia și, prin urmare, absorbția în intestinul subțire", afirmă el. 

În plus, citricele sunt excelente pentru sistemul imunitar.

Totuși, cel mai bun mod de a vă îmbunătăți nivelul de fier este, pur și simplu, să adăugați mai multe surse generale în dieta zilnică. Iar cele mai bune surse de fier nu sunt fructele, ci mai degrabă cărnurile, fasolea, cerealele integrale și legumele. Cu toate acestea, alegând fructele uscate și alte opțiuni care pot ajuta la absorbția fierului, veți face totuși un pas semnificativ către un nivel de fier mai ridicat în organism.

"Vă sugerez să utilizați fructele la sfârșitul mesei sau nuci și semințe, pentru a minimiza ca zahărul din sânge cauzat de fructe să crească, obținând în același timp beneficiile fructelor care conțin un conținut ridicat de acid malic sau citric pentru a spori absorbția fierului", conchide Dr. Angove.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 16 aug 2023, 13:12 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience