Ce spune Mihaela Bilic despre laptele vegetal: „Este vorba de o apă albicioasă, fără valoare nutritivă”

Data actualizării: | Data publicării:
Lapte, foto Unsplash/ Anita Jankovic
Descriere foto: Lapte, foto Unsplash/ Anita Jankovic

Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit de ce laptele vegetal nu poate înlocui laptele clasic. 

Mihaela Bilic a atras atenția asupra consumului de lapte vegetal. Aceasta explică că aceste băuturi nu pot înlocui laptele clasic deoarece nu sunt hrănitoare, ci doar hidratante. Aceasta susține că doar laptele de soia ar putea avea un conținut proteic apropiat de cel al laptelui de vacă, dar consumul trebuie să fie moderat. 


„Laptele vegetal hidratează, dar nu hrănește. 


Băuturile vegetale de tip “lapte” de cocos sau de migdale, de orez sau de ovăz sunt de fapt o zeamă fără valoare nutritivă, câteodată îmbogățită cu calciu, și nu pot reprezenta o alternativă la laptele clasic. Înafară de “laptele”de soia, care are un conținut proteic apropiat de al laptelui de vacă, restul băuturilor vegetale nu pot fi considerate hrănitoare, ci cel mult hidratante. In realitate chiar este vorba de o apă albicioasă, obținută prin măcinarea cerealelor/nucilor și care costă dublu decât laptele (12 lei/litru?!?).


Nu poate exista comparație cu laptele clasic în care avem calciu și fosfor în proporții optime, plus vitamina D prezentă în mod natural, care ajută la fixarea lui în oase. Tot în lapte există acizi grași cu rol de protecție împotriva diabetului și obezității, alături de proteine complete și glucide cu efect prebiotic.


Medicii pediatri din Franța și Italia au decis cu fermitate că băuturile vegetale nu sunt adaptate alimentației copiilor. Ele pot fi consumate de către adulți, ca variantă de hidratare în cadrul unei diete diversificate-însă nu în loc de lapte, ci în completare, pe lângă lapte.


Cât despre “laptele” de soia atenție, trebuie consumat cu moderație, conținutul crescut de estrogeni vegetali poate da peste cap echilibrul endocrin atât la copii, cât și la adulți”, a scris pe Instagram, Dr. Mihaela Bilic. 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic)

 

Citește și: Mihaela Bilic, alimentul la care trebuie să renunți pentru a scăpa de kilogramele în plus. STUDIUGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel