Ce se întâmplă dacă porți pijamalele mai multe nopți la rând. La cât timp ar trebui spălate

Data actualizării: | Data publicării:

Află cât de periculos este să porți aceeași pijama în fiecare seară. 

Spre deosebire de hainele pe care le purtați în timpul zilei sau în timp ce faceți exerciții fizice, pijamalele nu sunt, de obicei, murdare sau pătate vizibil. Și dacă se murdăresc puțin, ei bine, nu e ca și cum ai căuta să impresionezi pe cineva în timp ce dormi.

Contează cu adevărat dacă purtați aceeași pijama noapte de noapte? Deși purtarea pijamalei în mod repetat nu este cel mai scârbos obicei din lume, există cu siguranță un mic factor de ciudățenie.

"Îmbrăcămintea lipită de corpul tău va acumula, fără îndoială, lucruri de pe pielea ta în timp", a declarat dr. Jennifer Gordon, MD, dermatolog certificat la Westlake Dermatology din Austin, Texas, pentru Livestrong.


Ce se întâmplă dacă porți pijamalele mai multe nopți la rând


1. Riscul de acnee sau de iritare a pielii

Dormitul în aceleași haine în fiecare noapte, fără să le speli, îți poate expune pielea la unele lucruri potențial periculoase.

În primul rând, pijamaua ta va începe să absoarbă  transpirația, uleiuri naturale și celule moarte care sunt eliminate de pielea ta în timp ce dormi. (Restul vor ajunge pe așternuturi, așa că veți dori să le spălați și pe acelea în mod regulat).

Aceste lucruri nu sunt neapărat dăunătoare. Dar este posibil ca toate aceste acumulări să provoace blocarea porilor, ceea ce ar putea crește riscul de acnee sau erupții cutanate, spune Dr. Gordon.

 

 

2. Pijamaua ta ar putea să miroasă urât

Bacteriile care trăiesc în microbiomul pielii tale pot începe să se acumuleze și pe pijamalele tale, spune Dr. Gordon. Transpirația care se amestecă cu aceste bacterii ar putea începe să vă facă pijamaua să miroasă puțin ciudat.

Cât de des ar trebui să spălăm pijamalele

Nu există recomandări oficiale aici, așa că este vorba de nivelul tău personal de confort.

"Aș spune că, probabil, la fiecare trei sau patru nopți, dacă le purtați în mod regulat, cum ar fi în fiecare noapte", spune Dr. Gordon. Dar dacă transpiri mult în somn sau dacă porți pijamaua fără lenjerie intimă, ar fi mai bine să o speli la fiecare zi sau două, adaugă ea.

 

Nasul tău ar putea fi un ghid mai bun decât calendarul

"Vechiul test al mirosului este cu adevărat unul dintre cei mai buni indicatori pentru a ști dacă hainele trebuie spălate", spune Dr. Gordon. Așa că, dacă pijamaua ta nu miroase grozav, este timpul să o bagi la spălat.

5 sfaturi pentru a păstra pijamalele curate între spălări

Fie că aveți o pereche de pijamale preferate sau pur și simplu încercați să spălați mai puține rufe, există câteva modalități de a amâna spălarea. Iată ce recomandă Dr. Gordon:

1. Luați în considerare alternarea pijamalelor

Schimbarea între două perechi le va ajuta pe ambele să rămână proaspete mai mult timp. Și, "bacteriile și drojdia nu trăiesc atât de mult timp pe țesături", adaugă ea. Așa că a le da o noapte "liberă" poate face diferența.

2. Lăsați-le să se aerisească

Agățați-vă pijamalele pe un cârlig în loc să le lăsați ghemuite pe podea, mai ales dacă aveți tendința de a transpira mult noaptea. Acest lucru va ajuta mirosurile persistente să se disipeze și le va permite să se usuce.

3. Purtați pijamale lejere și ușoare

Hainele de dormit care sunt grele sau strâmte vor reține mai multă transpirație și bacterii.

Alternativ, puteți încerca pijamale din mătase, care sunt ușoare și adesea oferă un efect de răcorire.


4. Faceți duș înainte de culcare

Să faci un duș înainte de culcare te va ajuta să speli celulele moarte ale pielii și bacteriile, astfel încât mai puține ajung pe pijamaua ta.

Dezavantajul? Dacă vă puneți pijamaua imediat după ce ați aplicat o cremă hidratantă, o parte din uleiurile din crema hidratantă s-ar putea transfera pe haine, atrage atenția Dr. Gordon. Așa că, țineți cont că acest lucru vă poate modifica programul de spălare.


5. Spală așternuturile în mod regulat

Orice murdărie sau piele moartă care ar putea fi pe cearșafurile nespălate se va transfera pe pijamalele tale, așa că asigură-te că îți speli cearșafurile o dată pe săptămână, sau cel puțin o dată la două săptămâni.


Cât de rău este să porți aceeași pijama în fiecare seară?

Purtarea aceleiași pijamale în fiecare seară nu te va ucide. Dar probabil că va începe să miroasă, iar acumularea de celule moarte și alte impurități ar putea să vă irite pielea sau să vă provoace erupții, potrivit Livestrong.
Așadar, încercați să le băgați la spălat la fiecare trei-patru zile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel